Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Nya Suspiria rullar vidare med ny regissör

Publicerad av Rysarnytt 8 sep 2015

I somras så avslöjade David Gordon Green att han hade ätit frukost med en framstående italiensk regissör som skulle ta över hans Suspiria-projekt. Nu har den italienske regissören klivit fram ur skuggorna.

suspiria_jessica_harper

När filmtidningen Empire besökte Filmfestivalen i Venedig och gjorde en intervju med regissören Luca Guadagnino om hans kriminaldrama A Bigger Splash fick man lite av en slump samtidigt reda på att Guadagnino var på gång med att filma den nya versionen av Suspiria. Och det låter ju onekligen som det borde kunna vara samme italienska regissör som David Gordon Green käkade frukost med i juni.

Den 44-årige regissören, som gjort en del kortfilmer och dokumentärer tidigare, passade på att dela med sig lite av sina tankar kring filmen. Han berättar att han såg Suspiria för första gången som 14-åring och att filmen förändrade honom i grunden. Hela den efterföljande tonårsperioden var han som besatt av Argento.

Originalfilmen från 1977 handlar om en amerikansk balettdansös som anländer till en balettakademi i Freiburg där hon upptäcker att skolan bara är en täckmantel för ett mäktigt häxnätverk. Filmen med sitt svindlande surrealistiska bildspråk blev startskottet för den så kallade moderstrilogin och följdes upp av Inferno (1980) och The Mother Of Tears (2007).

Men trots sin besatthet av Argento säger Guadagnino att hans version kommer att skilja sig väldigt mycket från originalet. Filmen kommer att utspelas i Berlin 1977 och kommer att handla om modern och moderskapet och den kompromisslösa kraften i moderskapet. Och att hitta den inre rösten. Filmtiteln i sig väcker dessa känslor till liv, menar han. Fokus kommer också att ligga på efterkrigstidens Tyskland och den skuld landet brottats med sedan andra världskriget:

”The movie by Dario Argento was maybe a child of its own times. It’s very delicate; almost childish. I have a very strong interest in German literature and film, so I think [my] Suspiria will have to focus very strongly on that moment in history, in 1977, when Germany was divided and a new generation was claiming and asking to recognise the debt of guilt that forged the new Germany after the war against the fathers who wanted to deny the responsibility.”

Vi får se vad som händer. Det senaste vi hörde något om Dario Argento själv var att han var involverad i en kommande tv-serie baserad på Suspiria. Annars hoppas vi att han arbetar vidare med sin nya film Sandman.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: