Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Första avsnittet av The Last of Us

Publicerad av Rysarnytt 21 jan 2023

Nyligen släpptes det första avsnittet av tv-serien The Last of US på HBO Max. Man har alltid var jäkligt skeptisk till filmer och tv-serier baserade på tv-spel. Så frågan är om man lyckats få till det denna gång. Faktiskt riktigt bra. Så bra att det kändes läge för en liten recension som pepp inför fortsättningen.

the last of us 2023

Titel: The Last of Us
Var: HBO Max

Vi är många som älskade Naughty Dogs zombieapokalypsspel The Last of Us när det släpptes 2013. Det mest omtumlande och nervpåfrestande spelet jag spelat och jag var tvungen att ge det full pott. Inte ofta man blir så omskakad känslomässigt av ett spel (det märker ni om ni läser recensionen). När man hörde att en tv-serie var på ingång var man väl lika skeptisk som man brukar när det kommer till filmatiseringar av spel man gillat att spela. Det blir sällan bra helt enkelt. Men efter att ha sett första avsnittet av The Last of Us på HBO Max får jag nog backa några meter från den ståndpunkten. Det här var faktiskt klart bättre än jag förväntat mig.

Öppningen är urstark och när allt kollapsar och zombieutbrottet är ett faktum sitter man nästan lika omskakad och omtumlad som när man spelade tv-spelet. Det är så klart svårt att bedöma en serie efter bara ett avsnitt men fortsätter man så här så har vi många trevliga veckor att se framemot. Serien är skapad av Chernobyl-skaparen Craig Mazin tillsammans med The Last of Us-författaren Neil Druckman och de ser verkligen ut att ha funnit varandra. Serien var egentligen tänkt som en film från början redan 2014 och Masie Williams från Game of Thrones skulle spela Ellie och Sam Raimi var involverad som producent via sitt bolag Ghost House Pictures. Men åren gick utan att något hände. Tills Mazin dök upp och lyckades övertala Druckman att stretcha ut filmen till en tv-serie. Och det var nog inte helt fel tänkt. Särskilt inte när spelet släppte en uppföljare för ett par år sedan. The Last of Us är till stor del en filmisk upplevelse.

Kugghjulet i spelet var relationen mellan smugglaren Joel och lilla tjejen Ellie. Joel får i uppdrag att föra Ellie till ett ställe utanför säkerhetszonen där en rebellgrupp som kallar sig Eldflugorna huserar. I den till synes enkla ramberättelsen rymdes en mäktig berättelse med stark dialog och en unik karaktärsgestaltning som jag aldrig tidigare hade stött på i ett spel. Joel spelas i tv-serien av Pedro Pascal och han känns väl lite ruffigare i stilen och utseendet än spelets Joel. Men jag tycker han ger fint liv i spelkaraktären. Ellie spelas av Bella Ramsey och är lite kärvare och bitskare än spelets Ellie var. Men hon var kanske så i början även i spelet. Minns inte helt. Förhoppningsvis kommer man älska henne lika mycket som spel-Ellie under resans gång.

Att Oscarsbelönade Gustavo Santaolallas episka och melankoliska score följer med in i tv-serien känns helt fantastiskt. Hans musik gifte sig så bra med spelets berättelse att det inte gick att hålla tillbaka tårarna när man spelade. Summa summarum så tycker jag man hittills fått till det riktigt bra i serien med både karaktärer, berättande och miljöskildringar. Det är ett bra tempo och driv och jag håller verkligen tummarna att det håller i sig ända till slutet.

-Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: