Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Filmklubb visar italiensk genrefilm på stor duk

Publicerad av Rysarnytt 20 nov 2014

Alla vi som älskar gammal italiensk genrefilm har fått nöja oss med att sitta hemma framför tvn och njuta av våra alster. Men en ny filmklubb råder bot på detta. Sedan i våras har filmklubben Tutti I colori del Italia visat italiensk film på stor duk i Stockholm.

sergio martino all the colour of the dark giallo

En del av gänget bakom två kulturgärningar som Rysarnytts hjärta klappar extra för; Stockholm Film Quiz samt podden Intresseklubben antecknar, fortsätter att ge oss filmiska lisor för själen. Färg piggar upp i novembermörkret och i höst är det gult som gäller för alla genrefilm-fantaster i Stockholm. Och vad passar väl bättre då än att dra på sig sina finaste handskar och bege sig ut på lokal för att njuta av alla mörkrets färger?

Giallo (som betyder gul) kallades de deckare som gavs ut av italienska bokförlaget Mondadori efter färgen på deras omslag. De visuellt imponerande och våldsamma mordgåtor som inspirerades av böckerna hade sin storhetstid under sjuttiotalet och regisserades av namn som till exempel Dario Argento och Mario Bava.

Onsdag den 26:e november erbjuder filmklubben ”Tutti I colori del Italia” en unik chans att få se Italiensk genrefilm på duk i Stockholm då man visar Sergio Martinos giallo »All the Colors of the Dark« på Bio Rio. Rysarnytt fick tag på Jesper Wiking, ena halvan av duon som står bakom filmklubben, och vi ställde honom frågan varför de valt att skapa just en gialloklubb. Vi blir snabbt rättade, någon regelrätt gialloklubb handlar det inte om:

”Det är egentligen mer av en italiensk genrefilmklubb. Vi har t.ex. redan visat en dokumentär om Poliziotteschi-genren och visat en Western. Och Tutti i Colori del Buio som vi visar härnäst är mer av en satanistrysare än en regelrätt giallo.”

Men det utlovas även svarta handskar och rakknivar, med amitionen att varva det omvurmade med det oupptäckta.

”Vi har saknat möjligheten att kunna se den italiensk genrefilm vi älskar tillsammans med publik och ordnar ingen annan det så får vi göra det själva”, säger Jesper Wiking.

Filmklubben Tutti I colori del Italia startades under våren 2014 och visar italiensk genrefilm från framför allt sextio- och sjuttiotalen. Klubben har bland annat haft den svenska premiären av nyproducerade dokumentären om italiensk polisfilm, »Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the 70s« samt visat Sergio Corbuccis westernfilm »Il Grande Silenzio« med Jean-Louis Trintignant och Klaus Kinski.

– Rosie Gibson

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: