Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Blade Runner och Goblin inspirerar Radiohead till Suspiria-musik

Publicerad av Rysarnytt 9 jun 2017

Radioheads frontman Thom Yorke kommer ju som många redan känner till att skriva musiken till den nya versionen av Suspiria. Inför kvällens spelning i Globen droppar han lite info om var han hämtar sin inspiration, bara det bästa är gott nog: Goblin, Vangelis och Blade Runner.

radiohead goblin suspiria thom yorke

Fredagen den 9 juni är dagen då den magiska häxcirkeln sluts då både Radiohead och Goblin (som skrev originalmusiken till Suspiria) lirar i Globenområdet – fast vid olika tidpunkter. Vi skrev om det här för den om missade det. Nu lättar Thom Yorke på tungan i en radiointervju med BBC där han berättar om sina våndor inför den grannlaga uppgiften. Han har en del att leva upp till om man säger så, något han också verkar vara djupt medveten om. Goblins ikoniska musik gör honom uppskrämd.

-Det är verkligen skrämmande. Men nya Suspiria är mycket annorlunda jämfört med originalet. Det finns några kärnstycken som jag har försökt att sätta ihop. Det är svårt för jag är långt utanför min komfortzon här. Jag kan ju inte läsa musik, så det är inte som om jag skrev för orkester. Jag komponerar allt på egen hand, säger Thom Yorke.

Han berättar också att han fått inspiration från Blade Runner. Under den gångna helgen har han tittat på filmen två gånger och blev förförd av Vangelis mästerliga filmmusik.

-Att det är Vangelis och hans händer som gjort musiken sporrade mig. Det var det som jag fann mest skrämmande. Normalt sett är det oftast orkestermusik i en skräckfilm. Men Luca Guadagnino (regissören) och Walter Fasano (klipparen) är väldigt måna om att jag ska hitta min egen väg. De ger mig så mycket frihet jag behöver. Jag måste bara hitta en väg in i den. Vilket jag gör. Det är spännande, avslutar Yorke.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: