window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Fem trygga julfilmsskräckisar

Publicerad av admin 23 dec 2012

Några klassiska julskräckisar lättar alltid upp när det börjar bli för kvavt i stugorna. Vi tar och kör fjolårets julfilmslista i repris. Det har inte hänt så mycket på den fronten så den funkar lika bra i år.

black_christmas_house_1974

Black Christmas (1974)
Bob Clarks stalkerklassiker om en kvinnoförening som under julhelgen får obscena telefonsamtal från en främling med världens läbbigaste telefonröst. Filmen är känd för sina speciella kameravinklingar där kameran följer mördaren ur dennes synvinkel. John Saxon, Olivia Hussey och Margot Kidder i fina rollprestationer. Enkelt, kusligt och genialiskt med lite gammaldags julstämning. Remaken från 2006 skickar ni till Sverker Olofsson.

Gremlins (1984)
Joe Dantes underbara gosedjursklassiker som man aldrig blir för gammal för och som inte behöver någon närmare presentation. Får man ett gulligt husdjur i julklapp så bör man följa skötselinstruktionerna helt enkelt. Annars går det som bekant riktigt illa. En film för hela familjen.

Rare Exports (2010)
Finsk jultomtesaga som är så långt från den polerade och hoande Coca-Cola-tomten man kan komma. Här möter vi istället den gamla nordiska tomtefiguren, en skitig och otäck gubbtjuv som gillar att koka elaka barn i olja och såna prylar. Påminner om Dickens klassiska saga om girigbuken Scrooge kryddad med Steven Spielberg, Tobe Hooper och en stor portion humor.

Sint (2010)
Den gamle The Lift-regissören Dick Maas har dammat av myten om biskopen St Nicholas och gjort honom till en hämndlysten mördare som återvänder varje fullmåne den 5 december ridande till häst redo att spetsa både barn och vuxna med sin kräkla. Stämningsfull tomteskräckis med mycket snöflingor och skorstenar som flödar av rött blod.

Jack Frost (1997)
En seriemördare avrättas men kommer tillbaka muterad till snögubbe för att ta ut hämnd på staden som satte dit honom. Underhållande b-skräckis med en rad skruvade mord med frostiga förtecken. Du kommer aldrig kunna lita på en oskyldig snögubbe med morotsnäsa längre. Särskilt inte om han dyker upp i ditt badkar och är på juckhumör.

Bonusrulle med Karl-Bertil Jonsson-tema

Christmas Evil (1980)
En enstöring som bär på ett tomtetrauma från barndomen som hamnat på en leksaksfabrik. Förbannad på företaget som han tycker är girigt bestämmer han sig för att sno leksaker och klä ut sig till tomte och dela ut till alla snälla barn. Men straffa alla onda. Trots titeln är det en rätt snäll tomteslasher men med mycket tomtetillbehör, freakutbrott och några doser skratt.

Kommentarer

  1. 24 dec 2012: 09:57
    Tony J

    Silent night deadly night är en given tomteslasher! =) God Jul!

  2. 24 dec 2012: 11:15
    admin

    Jo den duger också 😉 God jul!

Lämna en kommentar: