window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ingmar Bergmans arbetsrum på Dramaten

Publicerad av admin 29 jan 2011: 13:14

Rysarnytt i Ingmar Bergmans arbetsrum på Dramaten

Stefan Särnefält (2009)
Januari i finanskristider är en månad man knappast vill springa runt i bastkjol och leka Ulf Adelsohn. Dystert, kallt, mörkt och ont om cash. I finanskrisrymden kan ingen höra dig skrika. Rysarnytt trotsade mörkret och krisen och muntrade upp sig med ett besök på Kungliga Dramaten. Det är inte så ofta man rör sig i de fina salongerna så det var uppskattat. Till kompispris fick vi möjlighet att se Dumb Show med Reine Brynolfsson i huvudrollen på stora scenen. Reine var i toppform. Blixtrade till i varje liten replik. En bra pjäs men som nog behöver en ”Reine” för att hålla upp intresset hela vägen skulle jag tro. Dramaten är en fantastisk teater men man sitter förbannat illa. Tråkiga pjäser är en plåga för skräckfilmskillar med slumpmässig böjelse för ont i knäna men måste vara ett helvete för tanter och gubbar med bakdelar som oavbrutet kokar över av ilska.

Efter pjäsen fick vi en liten privat visning i the demon director Ingmar Bergmans gamla arbetsrum av den ståndaktige inspicienten* Thomas Strand. Mäktigt. Rummet är numera inspicienternas arbetsplats. På dörren blänkte skylten med regissörens namn som ett minnesmärke över en svunnen epok. Den berömda toaletten har slutat spola för länge sen men kristallkronan glänste majestätiskt i taket. Annars påminde rummet till stora delar om vilket modernt kontor som helst, utrustat med datorer med plattskärmar och ergonomiska arbetsbord. Utsikten över Nybrokajen var givetvis magnifik. Och en rejäl champagneskål hade varit en perfekt avrundning på kvällen.

Dramaten verkar annars vara ett litet småkusligt ställe att smyga runt på under de senare kvällstimmarna. En perfekt plats för spökerier och andra otäckheter. Man väntar sig nästan att Harriet Bosses vålnad ska dyka upp i trapphuset eller i korridorerna och skrämma slag på en. Men vadå, det är ju Rysarnytt på besök. Om hon nu mot all förmodan skulle frestas dyka upp och attackera oss i mörkret skulle vi tagit vår tillflykt till Max von Sydows byst. Father Merrins färdigheter när det gäller andeutdrivning behöver vi monsterdiggare aldrig tvivla på. Aldrig! The Power of Christ compels you!!! The Power of Christ compels you!!! The Power of Christ compels you!!!

– Spelar min herre schack?

– Oj herre jösses! Hallå, hallå…det var inte meningen. Jävlar vilken ångest jag fick…hallå jag måste sticka, måste fixa en powerpoint-presentation innan avresan till Kokosöarna…

*
Inspicienten håller i trådarna vid en teaterföreställning och ser till att personer och föremål finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: