Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ronny Mattsson

Publicerad av admin 21 jun 2010: 00:00

Peace & Love 2010 satsar på frihet

Årets Peace and Love 2010, nu är festivalen snart i ett Borlänge nära dig. 28 juni-3 juli äger den rum. Här berättar festivalens presschef Ronny Mattsson om årets utbud och ger oss även sina favoritskräckisar.

Helena Bjuresäter Sjöholm [100621]
Hej Ronny – tack för senast. 2009 års festival röjde på så många olika sätt. Har ni laddat om batterierna?

-Våra batterier laddades upp en kort sväng i juli/augusti förra året. Sen satte vi igång på allvar igen och vi släppte de första banden redan i oktober, samma sak med biljetterna. Det är många faser vi ska ta oss igenom inom olika områden innan vi är i hamn, i det läge vi är nu så är det mest finjusteringar som vi joxar med. Vi är taggade till max att ge våra besökare en underbar upplevelse.

Så trevligt att ni har ett filmprogram. Nyckeln till frihet, tack och lov. Men lite mer okänd för allmänheten känns Suzana – maka, mor, rebell. Berättelsen är dock klockren med tanke på årets tema som är Frihet. Filmens huvudperson är dessutom bosatt i Borlänge. Kommer hon medverka något mer under festivalen?

-Ja, Nyckeln till Frihet ska vara en bra ny rulle har vi hört. Nej, skämt åsido, men det funkar nog perfekt på en festival när man är lite lagom såsig i kolan och vill ta igen sig en stund. Suzana, ja det är en spännande och intressant film! Man vet inte om hon dyker upp men på Peace & Love kan egentligen vad som helst hända.

Frihet eller brist på frihet är egentligen inte alls ett främmande tema inom skräckfilmen. Har du någon favoritskräckis på lut som du kan rekommendera?
-Jag har inte hunnit se så mycket men jag gillar fortfarande Eden Lake och Rec skarpt. Brukar se om dessa med regelbundenhet. Sen tycker jag det är imponerande hur bra Saw-filmerna håller ihop och hur de höjt slash-genren till de höga skyarna genom otroligt bra manus och finurligheter. Jag är inte helt ajour med de senaste skräckisarna men det skiter jag i just nu.

Berätta mer om samarbetet med Ordfront. Världen hamnade i någon form av chocktillstånd efter händelserna i Gaza nyligen. Stämmer det att det kommer vara ett tema på årets Forum?

-Vi samarbetar glatt med Ordfront eftersom de har så otroligt mycket bra figurer som passar som handen i handsken på våra Forumdagar. Ordfront är finemang. Japp, temat för året är Frihet. Vi vrider på begreppet frihet genom bland annat Jan Eliasson, Jonas Hassen Khemiri, Nour El-Refai, Hasse Aro, Liam Norberg, Kitty Jutbring, Mian Lodalen, Staffan Dopping och Özz Nûjen.

Är ni på Peace & Love oroliga för att bli för politiska? Vad tror du om att klona Lars Vilks till exempel?

-Vi är opolitiska i vår grund men i år drar vi bland annat in Ravelli och Thorsten Flinck.

John Ajvide Lindqvist sorterar också under Ordfront – ingen möjlighet att han kommer förbi och berättar spökhistorier i år?

-Troligtvis inte. Men det skulle vara kul om det blev så, Ajvide är vår tids Stephen King. Jag läste i princip bara King, fiskade och lirade fotboll som tonåring. Såna som Ajvide behövs.

Läste ”Låt den rätte komma in” på en strand dagtid i Grekland när den kom. Jag var livrädd fast jag var på stranden och det var 40 grader varmt. Sånt gillar jag.

Vilka möjligheter har ni att trösta Mastodon och Wolfmothers fans? Det rapporteras att Mastodonts gitarrist Bill Kelliher ställer in p.g.a. pankreatit, incidensen är ca 1:2 000 och mortaliteten kring 2 procent. Det tycker jag låter läskigt. Tycker inte du? Wolfmothers Andrew Stockdale verkar inte vilja flyga…

-Visst låter det läbbigt! Vi gör vad vi kan. Mastodon ersatte vi med Meshuggah med kort varsel, de har många beröringspunkter med Mastodon, bland annat sin matematiska typ av metall. Det är inte så lätt att hitta ersättare med kort varsel, det är inte bara att ringa ett samtal på en gång och styra upp i ett så här pass sent skede. Men vi gör allt vi kan för att hitta något passande för våra besökare och förstår om vissa blev besvikna. De flesta förstår dock att det är sånt som kan hända men det är alltid lika trist oavsett vilket band det handlar om. Vi hoppas att både Bill och Andrew kryar på sig och kanske kan återkomma till oss ett annat år.

Det verkar inte gå så bra för Whitney Houston heller… Kanske Peace & Love kan hjälpa henne?

-Go Whitney!

Du berättade förra året för Rysarnytts läsare att du inte är helt oerfaren när det gäller spöken. Särskilt inte eftersom du kommer från Borlänge. Hur är din spökstatus idag?

-Noll. Lever i en annan verklighet rätt ofta dock, den kallas medievärlden. Det kanske på ett sätt är en spökvärld när jag tänker efter. Finns vissa beröringspunkter ibland. Jag kanske är det största spöket där, som en kombination av Beetlejuice och Spöket Laban.

Vilka bokningar för i år är du mäkta stolt över? Finns det något i årets massiva utbud som du särskilt vill rekommendera våra fina läsare? Något som inte besökarna får missa?

-Missar man Jay-Z och är på festivalen så har man blåst sin chans att se en av de artister som det långt framöver fortfarande kommer att talas om i musikvärlden. Det Jay-Z gjort under sin karriär finns det få andra som lyckats med. Alice in Chains borde man också se, likaså Patti Smith, Lily Allen, Vampire Weekend, John Fogerty, Nick Lowe, Kim Wilde, Vitalic och Jello Biafra från legendariska punkarna Dead Kennedys. Och givetvis bör man se supergruppen The Crooked Vultures med Dave Grohl på trummor, John Paul Jones från Led Zeppelin och Josh Homme från bland annat Queens of the Stoneage. Totalt kan man se runt 150 artister. Här kan man se alla som man har möjlighet att se på Peace & Love: http://www.peaceandlove.nu/festival/artister/

Till sist vill vi på Rysarnytt önska dig och årets festival all lycka. Peace!

-Fridens liljor och tack!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: