Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Dylan Dog: Vila i frid

Publicerad av Rysarnytt 27 dec 2013: 18:26

Dylan Dog: Vila i frid hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2013
Skapare: Tiziano Sclavi
Författare: Paola Barbato
Illustratör: Angelo Stano
Distribution: Ades Media

dylan dog serie

Paranormala utredare har 2013 gjort stort avtryck i populärkulturen med ”The Conjuring”. Samtidigt har serietidningen ”The Walking Dead” intagit en ganska naturlig plats på den svenska seriemarknaden. Den italienska kultserien Dylan Dog slår sig in mellan båda dessa nischer och det är med glädje jag läser det rykande färska första albumet från Ades Media.

I ”Vila i frid” får Dylan ett knepigt jobb med en ung kvinna som fastnat kvar på jorden som spöke. Knepigt för att hennes död tycks uppklarad och därför borde hon gått vidare utan problem. Att en liten ettrig spökhund dyker upp varenda kväll och biter henne i benet gör inte att fallet blir enklare precis.

”Vila i Frid” är ett bra första nummer då det presenterar karaktärerna väl – speciellt huvudpersonen som med cynism och grubblerier fortfarande försöker hantera sina förmågor. Extra roligt i det här numret är hur upphovsmakarna leker med Dylans maskulinitet. Han är å ena sidan flickidol, främst genom att veckomagasinet i serieuniversumet, ”Girl Up”, ständigt publicerar idolporträtt av honom, å andra sidan tippar Dylans smått androgyna framtoning över då han som besatt av den unga kvinnans minnen ibland upplever världen och drömmar som en flicka.

En av seriens mest geniala inslag är Dylans assistent Groucho, som ser ut och för sig som kultkomikern Groucho Marx. Tyvärr tar han sällan stor plats men lyckas ändå med sina ynka serierutor få åtminstone den här gammelfilmsfantasten att känna sig hemma. Som tur är var miniserien ”En seriemördares bekännelser” bifogad i pressutskicket där Groucho har en större roll i historien. I vilket fall som helst, den här utgivningen resulterar i en enda känsla: ge mig mer. Nu!

”Dylan Dog” har publicerats i Sverige tidigare – dels som ”Dylan. Fasor för fullvuxna” och dels som ständig del i ”Seriemagasinet”. I den här utgivningen av det nystartade serieförlaget Ades ägnas stor möda åt att presentera ”Dylan Dog” som den kvalitetsserie det är. Det är snyggt förpackat och albumets lite större format än originalutgivningen ger detaljrikedom åt de vältecknade sidorna. Det märks också i efterordet av Ades redaktör Andreas Eriksson att serien ges ut med hjärta. Det är såklart nödvändigt då det är hart när omöjligt att göra några egentliga pengar i ett så torftigt serieklimat som Sverige.

Serieläsare i Sverige kan dock skatta sig lyckliga att det finns drivande eldsjälar i landet som vågar testa. Vid sidan av till exempel ”The Walking Dead” är ”Dylan Dog” det absolut hetaste du kan läsa i serieväg på svenska idag. Så fatta börsen, bege dig till din lokala seriehandlare (haha! Jamen vafan – Konsum då) och stöd den här utgivningen allt du kan, för din egen skull.

– Jonas Danielsson

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: