window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Berättelser från Engelsfors

Publicerad av admin 13 apr 2013: 11:51

Titel: Berättelser från Engelsfors hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2013
Författare: Sara Berggren Elfgren, Mats Strandberg, Kim W Andersson, Lina Neidestam och Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren

berättelser från engelsfors

Släng dig i väggen Stephenie Meyer. Jag kan inte sluta bli alldeles varm i hjärtat av en svensk fantasy-hype som dessutom känns otroligt sympatisk och trevlig. På Facebook (i skrivande stund har Cirkeln 25 002 likes) kan man följa de två utgivna böckernas segertåg runt världen (idag fick man till exempel veta att den första boken ges ut i USA den 2 maj och tjoff – 205 likes på den). Dessutom läggs det ut fan-art, bilder från boksigneringar och ett tag fördes diskussioner om filmen (som sen aldrig blev av) – allt med en helt fantastisk omsorg om läsarna, något som inte minst märks i en nästan övernitisk användning av ordet ”spoilervarning” i versaler.

Bara för de invigda
Fast nu ska det handla om ”Berättelser från Engelsfors”, ett nyutkommet seriealbum som skapats i samarbete med serietecknarna Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam. Albumet står inte på egna ben utan är som en exklusiv liten chipsskål för alla Cirkelnördar som har svårt att bärga sig inför den tredje och avslutande delen av trilogin som kommer i höst. Man får följa de utvalda och personer runt dem. Händelserna utspelar sig från strax innan Cirkeln till tiden efter Eld. Det är ett våghalsigt projekt att ge sig på att teckna personer som läsarna förmodligen redan starkt gjort sig sina egna bilder av, men kan man bara släppa det är det bara att ge sig hän. De tre tecknarnas stil kompletterar varandra perfekt och det tillför faktiskt en extra dimension att de tecknar karaktärerna lite olika fast de enats om samma huvuddrag. Det gör på något vis att läsarens egen bild av personen ryms i skarven där emellan. Albumet är grymt snyggt och även om berättelserna är korta och fragmentariska tillför de något till de båda föregående böckerna. Min enda invändning är att det tar slut alldeles för fort – fast det hade jag förmodligen tyckt även om det varit dubbelt så tjockt.

Tredje delen i höst
Nyckeln nästa. I höst kommer den och jag är nästan inte ens nervös för att den inte ska leva upp till mina förväntningar (hm, där darrade jag visst på pennan). Fast just nu tror jag inte att Sara Berggren Elfmark och Mats Strandberg kan göra något fel.

– Hanna Fjällman

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: