Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ed Gein

Publicerad av admin 27 jan 2011: 18:56

Ed Gein – The Original Psycho

Sam Victorin (2008)
Seriemördargenren hade inte varit det den är utan Ed Gein. Denne lantbrukarson från Plainsfield, Wisconsin, föddes 1906 som son till en alkoholiserad pappa och en religiös och överbeskyddande mamma. När Ed var drygt trettio dog den misshandlande pappan. Fyra år senare dog storebror Harvey, möjligen genom att Ed slog ihjäl honom då Harvey träffat en tjej och ville flytta hemifrån. När mamman fick höra om Harveys död fick hon slag och dog året därpå. Så Ed blev ensam kvar på gården. Staten gav bidrag för att hålla åkrarna i träda så han fick gott om tid att utveckla sina egna intressen. Han läste böcker om anatomi och nazistiska experiment. Och så började han tänka på sex. Ed hade lite svårt att närma sig kvinnor så han sökte sig till kyrkogården för att få lite kul. Med polaren Gus grävde upp han ett färskt kvinnolik som han skulle använda till ”medicinska experiment”. De tog hem liket och Ed fick sedan ensam göra vad han ville. Gus gillade mest själva grävandet.

Ed och Gus fortsatte att gräva upp lik i ett tiotal år, men till slut åkte Gus in på hispan så Ed fick fortsätta gräva på egen hand. Men efter att tag tröttnade han på gamla lik och började variera sig genom att själv mörda kvinnor. Det är ju med lik som med fisk; ju färskare desto bättre. Ed hade mycket för sig med sina lik. Huruvida han hade sex med dem är oklart, själv hävdade han att de luktade för illa. Men det finns annat kul att göra med döingar, som till exempel skålar av skallar, ett bälte av bröstvårtor, en väst av vaginor och bröst, lampskärmar och papperskorgar av hud och favoriten rullgardinssnörringar, gjorda av läppar.

Men det räckte inte för Ed. Han började fundera över hur det skulle vara att vara kvinna. Han ville vara nära sin mamma. Ett tag ville han byta kön, men det var för komplicerat. Så han tog den enkla vägen och sydde sig en kroppsdräkt. Material hade han gott om, så han gjorde den i äkta kvinnohud, komplett med ansiktsmask och lösbröst. Den tog han på sig på nätterna och gick ut och ylade mot fullmånen. Eds roliga tog slut 1957 då polisen kom på ett rutinbesök och hittade en nyligen försvunnen kvinna hängandes halshuggen och nyflådd i en takbjälke.

Det blev mentalsjukhus för Ed resten av hans liv. Han blev en mönsterpatient, men någon ånger för sina brott visade han aldrig. Han dog 1984 och ligger begravd i Plainsfield bredvid sin kära mor, nära de gravar han brukade gräva upp. 2000 gjordes det en filmatisering av Eds liv, In the Light of the Moon, som visades på Stockholm Filmfestival något år senare. En ganska lågmäld rulle som ändå har en del charm. Men Eds avtryck i filmhistorien är mycket större än så, Hitchcock berättade att han var direkt inspirerad av Ed när han gjorde Psycho. Och utan Ed ingen Leatherface i Motorsågsmassakern och ingen Buffalo Bill i När lammen tystnar. Ed Gein var en sann inspiratör, The Original Psycho.

Lämna en kommentar: