Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Christopher Lee

Publicerad av admin 3 nov 2009: 21:40

Christopher Lee: ”Dagens skräckfilm är vämjelig”

– Längre sammanfattning av intervju från CNN med horrorpatriarken Sir Christopher Lee

Trots att hans namn är synonymt med skräck säger Sir Christopher Lee (han adlades i juni i år av drottning Elisabeth II) i en intervju med CNN att han inte har så mycket till övers för denna genre längre som ofta är så överlastad med grafiskt våld.

-Jag finner det ganska vämjeligt vad de gör. Det är blod som väller över hela skärmen som en lavin – stympning – förfärliga saker, och jag gillar det helt enkelt inte, säger han.

Den 87-årige veteranen kanske är mest känd för sina Dracula-tolkningar som hjälpte Storbritanniens legendariska Hammer Studios att blåsa nytt liv i skräckgenren på 1950-talet. Men han tycker att det är långt mer skrämmande med vad du inte ser i bild än vad du ser. Roman Polanski Rosemarys Baby från 1968 är den mest skrämmande film han någonsin sett, berättar han. Hammer Films håller just nu på att resa sig ur graven. Efter drygt 20 års frånvaro från filmen så är man igång med både The Resident och den kommande remaken av den svenska vampyrfilmen Låt den rätte komma in. Samtidigt ger sig Hammer nu även in i förläggarbranschen genom en uppgörelse med den litterära agenturen PFD stationerad i London, rapporterade Variety nyligen. Lee har en roll i The Resident, vilket är hans första Hammer film på över 30 år.

Första bilden från The Resident

Med i filmen är även Hilary Swank och Jeffrey Dean Morgan. The Resident handlar om en ung läkare vars hyresvärd blir galet besatt av henne. Filmen regisseras av finländaren Anti Jokinen och är en flirt med film noir och Alfred Hitchcock. Jokinen menar att Lee är perfekt för filmen. Han har den närvaro en film som denna behöver därför att det räcker med en enda skrämmande blick för att skapa rätt stämning, menar Jokinen. The Resident får premiär någon gång under 2010.

I intervjun med CNN påpekar Lee att hans återförening med Hammer på ett sätt är ironisk. Han lämnade inte studion under dom bästa omständigheterna. Hans sista Hammer film var den bisarra klutklassikern To the Devil a Daughter från 1976 som han menar dom förstörde helt och hållet. Under 70-talet började det komma nya typer av skräckfilmer på repertoaren, som Exorcisten och Omen, och många upplevde att Hammer Films tidstypiska stil hade passerat bäst-före-datum. I Rysarnytts intervju med Norman J Warren i våras, en av förnyarna inom den brittiska skräckscenen, beskriver Warren själv hur det var att bryta med det Hammerska skräckväldet såväl som mottagandet från publiken:

-Vi försökte verkligen röra oss bort från den stil som kännetecknade Hammer, vilket under den tiden hade passerat bäst-före-datum. Men samtidigt fanns det referenser till den traditionen, speciellt i Satans Slave med de övre medelklasspersonerna som lever i ett stort hus men som inte har något jobb. Hur som helst, så gick vi längre när det gäller sex och gore. Den unga publiken ville ha något nytt så responsen från den var mycket positiv.

Även om Lee ofta förknippas med Hammers filmer är Lee snabb att påpeka att han inte har gjort så många skräckroller. Men detta har inte hindrat från att uppnå kultstatus bland horrorfansen. Men han har en förkärlek för skurkroller, oavsett om det Bondskurk, vampyr eller trollkarl i Sagan om Ringen-filmerna. Han tycker oftast att det är mycket intressantare att spela bad guys än good guys. Men han anser att rollen som Lord Summerisle i kultklassikern The Wicker Man från 1973 är den bästa roll han gjort.

-Dom behövde inte söka efter mig för rollen, de skrev den rollen för mig, vilket inte händer särskilt ofta, säger han.

Trots att han börjar närma sig 90 så verkar han inte vilja trappa ned på arbetstempot. Bland annat kommer han att reprisera rollen som Lord Summerisle The Wicker Man-regissören Robin Hardys nytolkning av filmen. Han har också en roll i Tim Burtons kommande film Alice i Underlandet och lånar ut sin röst till animerade film Monstermania! Han verkar aldrig tröttna på skådespeleriet:

-Tja, vad skulle jag annars göra?

Hela intervjun

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: