window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Död Snö 2

Publicerad av Rysarnytt 14 okt 2014: 16:05

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Död Snö 2 hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2104
Regissör: Tommy Wirkola
Manus: Tommy Wirkola m fl
Medverkande: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Jocelyn DeBoer m fl
Distribution: Studio S Entertainment

dead snow 2 tommy wirkola zombie

Äntligen så fick man bita tag i de förfärliga nazizombierna från Död Snö igen. Har längtat efter dom där döda nazibastarderna som en skottskadad soldat i frontlinjen efter sin flickvän. Drömt om dom. Gullat med dom i sömnen. Nä nu får jag ta och lugna ned mig lite. Men Död Snö 2 var Monsters of Films bästa och roligaste film om ni frågar mig (bortsett från Motorsågsmassakern). Det här blir ingen vanlig recension. Iofs inte många som är på den här sajten men lite spoilervarning kanske kan vara på sin plats även om jag inte tror jag förstör dagen för er.

Filmen följer upp direkt på föregångaren men är faktiskt snäppet bättre. Och hur många uppföljare är det? Framför allt är det roligare och galnare och blodigare. För att inte säga helt sinnessjukt. Första filmen var uppdelad i två halvor med en hård förstahalvlek och en utflippad andrahalva. Här är det fullt ös från början och det är inte många döda minuter man får tillfälle att hämta andan. Tommy Wirkola är Nordens skräckhumorkung. Inget snack om saken. Stefan Löfven borde slå honom en signal, då skulle han lätt få ihop en stadig majoritet i riksdagen. Eller kanske inte när jag tänker ett varv till. Hur den tankebanan såg ut tänker jag inte redogöra för. Ni får fantisera ihop det där på egen hand.

Handlingen då. Ni kanske minns slutet av ettan där enarmade hjälten Martin (Vegar Hoel) jagas av hela den där förbannade nazizombiearmén som vill ha tillbaka sitt förbannade guld som lejonkungen i Robin Hood. Jakten fortsätter och Martin lyckas med nöd och näppe klara skinnet men hamnar på sjukan där dom lyckas sy ihop armen igen. Tyvärr är det en nazizombiearm med eget liv och övernaturliga krafter. Och att det ställer till ett helvete för Martin är en underdrift. Ingen tror på hans historia utom en grupp amerikanska zombiejagarnördar på andra sidan Atlanten som packar sina kappsäckar och drar mot Norge. Förutom nazigänget har han ett vansinnesexemplar till snut i hälarna. En riktig dåre som drar plumpa skämt och gör helidiotiska prylar. Man skrattar tamejfan varenda gång karln är i bild.

dod_sno_snut

Vägarna leder till ett WW2-museum där det jobbar en fjollig transvestit spelad av Wirkolas polare Stig Frode Henriksen. Vilket egentligen är helt sjukt med tanke på att Henriksen spelar en annan karaktär i ettan som får tarmarna utslitna i slutet av filmen. Men vad gör man inte för gamla polare. Finns alltid att sätt att klämma in vänner i viktiga sammanhang. Tänk på det. Nazizombierna är så klart också intresserade av historia och scenerna med turisterna på parkeringsplatsen är bland det mest splattiga jag sett på film. Nazisterna snor en tank och slangar soppa med människotarmar och grejer. Man vill ju inte ha soppatorsk när man ska dra ut till det stora slaget man aldrig lyckades genomföra mot den ryska armén. Ni hörde helt rätt, vi får bolsjevikzombier också ledda av ingen mindre än Derek Mears som spelade Jason Voorhees i senaste Fredagen den 13:e. Fan allt är sjukt i den här rullen. Går inte riktigt att recensera men jag försöker så gott det går som ni ser. Men bolsjevikzombierna var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Dom förtjänar en egen film.

Wirkola har nån slags Monty Python-humor som går hem hos mig och tajmingen är för det mesta på topp. Det är rappt berättat och få döda stunder och ett stabilt skådespeleri. Och jäkligt brutalt. Fast på ett underhållande sätt så klart. Lite detaljer finns som kunde slipats till så inte hyllningarna går överstyr här. Det amerikanska gänget kunde man nog ha skippat, även om dom var ett lite småkul inslag där det drivs med den amerikanska dumheten och självgodheten, men dom tillförde inte speciellt mycket till själva storyn. Kändes lite malplacerade och var lite för fåniga. Norrmännen klarar humorn på egen hand. Den gamla sovjetiska nationalsången hade till exempel också varit kul att höra när bolsjevikzombierna reste sig ur jorden. Lite såna småprylar alltså.

Men Wirkola visar också vilken kung han är när han kör Bonnie Tylers gamla slagdänga Total eclipse of the heart i slutscenerna efter slutbataljen. Som utspelar sig i en liten förort bland små mysiga villor. Bara en sån sak. Utan att avslöja för mycket var det nästan så man behövde en näsduk när slutscenerna rullade in. Köp den på DVD när den släpps nu i oktober. Det är ni värda.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=YnAg400pIGk”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: