window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Ken Russell

Publicerad av admin 28 nov 2011

Den brittiske filmregissören Ken Russell avled på söndagen 84 år gammal, rapporterar brittiska medier.

Russell var en av Storbritanniens mest originella och kontroversiella regissörer med filmer som  The Devils, rockoperan Tommy och Oscarsbelönade Women in Love på meritlistan. Religion och sexualitet var ett par av hans favoritämnen där hans excentriska och chockartade stil fick fullt utlopp och som skapade rabalder bland censurivrare och folk med svaga nerver. Vansinniga djupdykningar i det mänskliga psyket var något av hans signum. The Devils från 1971 är en av hans mest kontroversiella filmer som bannlystes på flera håll i världen. Musiken var ett annat favorittema och som går igenom hela hans filmproduktionen där han avhandlade en rad klassiska kompositörer som Liszt, Mahler och Strauss.

På horrorfronten bidrog han bland annat med Experimentet (1980), Mary Shelley-filmen Gothic (1986) och ett avsnitt i horrorantologin Trapped Ashes (2006). Men den film som har satt djupast avtryck hos mig är mästerverket China Blue från 1984 där han penetrerar urspårad religion och mänsklig sexualitet så flisor och relationer ryker. En film som visar vilken originell filmskapare Russell var. Rest in Peace.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: