window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Stefans tio bästa skräckfilmer 2011

Publicerad av admin 29 dec 2011: 20:01

2011 bjöd på en del skit om vi blickar utanför horrorns värld. Men även lite ljuspunkter. Occupy Wall Street fick stöd av den gamla 70-talsporrstjärnan Vanessa del Rio. Rysarnytt fick ett nytt utseende. Men råttsvansen i julgröten var när man läste om Caremas spara-pengar-spelkort och om den ljusskygge ägaren Peder Pråhl som renoverar sin paradvåning på Östermalm för 65 miljoner. Folket som byggde landet går på svältkost medan Pråhl skiter gåslever från skattepengar. Killen borde rullas i tjära och tamponger och kastas i en Jigsaw-fälla, sättas på minimal ranson vatten och bröd, blöjbyte varannan jul, förlöjligande hejaramsor från dyngraka cheerleaders och en glödhet bastusten mellan råttögonen från Jason. Inget Gott Nytt År till Peder Pråhl.

Skräckåret 2011 var betydligt roligare och bjöd på några små skräckpärlor, en hel del hyggligt skrot och som vanligt en lång bocksvans man glömt efter tolvslaget. Inga fullträffar men överlag ett hyfsat horrorår. Vill man bli riktigt uppskrämd får man gå till spelvärlden. Dead Space 2 hade några kusliga ögonblick som krävde ett par kalsongbyten. Årets svensk-amerikan The Girl with the Dragon Tattoo har jag dock inte hunnit se men Pedro Almodovars The Skin I Live In förtjänar ett omnämnande i kategorin horrorns gränsland. Här är min tio-i-topp-lista för 2011. Gott Nytt År!

Stefan Särnefält

10. Priest
När kriget mellan människor och vampyrer åter blossar upp bryter en av kyrkans krigarpräster sitt trohetslöfte för att rädda sin brorsdotter som kidnappats av vampyrerna. En underhållande fantasyhistoria baserad på en mangaserie. Snygg datorspelsestetik och en del sköna vampyrfajter med bestar som hämtade från Doom. Skoj för stunden.

priest poster

9.Juan of the Dead
Politisk satir som utspelas i Havanna med slackern Juan i centrum som brottas med sina livsval när staden invaderas av zombier. Det här är en skojfrisk zombiefilm som leker med genren och situationen på Kuba samtidigt som den bjuder på hyggligt med gore, fina effekter och en del komiska prickskott.

Juan of the dead zombie

8.Cowboys & Aliens
Ett lekfullt och spännande sci-fi-västernäventyr med många skopor charm som inte håller igen på vare sig ammunition eller hårda man-mot-man-duster. Det roliga är givetvis att utomjordingar klampar in med buller och bång i vilda västern som får indianer och cowboys att förenas mot en mäktigare fiende. Sur Harrison Ford muntrar upp.

cowboys and aliens

7.Revenge: A Love Story
En seriemördare som specialiserat sig på att brutalt mörda gravida snuthustrur fångas in efter en intensiv jakt. Men det är bara startskottet till en långt mer komplex historia om brott, skuld, hämnd, kärlek och ett korrumperat polisväsende. Mer artfilm än regelrätt slasher och med ett svidande kärlekstema i botten som träffar där den ska.

Revenge: a love story dvd

6.Stake Land
En post-apokalyptisk roadmovie om några människor som försöker ta sig till det nya Eden efter att en vampyrepidemi dragit in över landet. Bleka och karga landskap som ger Vägen-vibbar och en drös otäcka vampyrer och religiösa fanatiker som gör resan till ett riktigt kraftprov kantad av smuts och obehagliga överraskningar.

Stake land vampyrer

5.Fright Night 3D
En remake av vampyrkomedin från 1985 om tonårskillen Charley Brewster som är säker på att hans nyinflyttade granne Jerry är en vampyr och tar hjälp av en vampyrexpert för att få stopp på blodsugarmaskinen. Högt tempo och lite hårdare förpackning och med Colin Farrell i högform som Jerry. Kan lugnt mäta sig med föregångaren.

fright night skräckfilm

4.A Lonely Place to Die
Brittisk survival-thriller om ett gäng bergsklättrare som hittar en flicka nedgrävd ute i vildmarken. Snart får de några prickskyttar efter sig och det hela utvecklar sig till en ruskig och stenhård katt-och råtta-lek där livet bokstavligen hänger på en klättringslina. Melissa George i järnkondition.

A lonely place to die poster

3.I Saw the Devil
Våldsam asiatisk hämndhistoria med Oldboy-skådisen Choi Min-sik som otäck seriemördare som mördar en agents fru och får smaka på sin egen beska medicin, fast på ett mer utdraget och sofistikerat sätt. En film som vänder upp och ned på traditionella hämndbegrepp.

i saw the devil poster

2.Trolljägaren
Norrmännen förvaltar den nordiska mytologin väl och levererar en underhållande mockumentär om några filmstudenter som jagar troll i norska fjällen. Stämningsfullt och spännande med stygga jättetroll som går bärsärk i mörka skogar. Folkloristiska skräcksagor från Norden muckar man inte med.

 

1.Black Swan
Ett mångbottnat och mörkt balettdrama med Oscarsbelönade Natalie Portman som den spröda ballerinan Nina som bokstavligen pantsätter sitt liv för rollen som svandrottningen. Manuset balanserar fint inom genrens råmärken där man inte vet vad som ska komma och vad som rör sig i Ninas huvud eller vilka drag som kommer från motspelarna. Snyggt iscensatt med fina specialeffekter och starka rollprestationer.

black swan movie

Årets remake: Fright Night
Årets vampyr: Colin Farrell i Fright Night
Årets regissörsförlust: Ken Russell
Årets politiska utspel från porrstjärna: Vanessa del Rios stöd åt Occupy Wall Street-rörelsen
Årets skräckspel: Dead Space 2
Årets skräcksvensk: Noomi Rapace
Årets zombierevolution: Juan of the Dead
Årets skräckretroboom: Alla nya filmerna om Amityville
Årets surprise 1: Elijah Wood som Frank Zito i nya Maniac
Årets surprise 2: Cinemateket visade skräck- och kultfilm
Årets dvd-släpp: Four Flies on Grey Velvet (Studio S)
Årets skräckrockskonsert: Ghost på Strand
Årets skräckrockare i skräckfilm: Alice Cooper i Dark Shadows
Årets bokbomb: Stephen King skriver uppföljare till The Shining
Årets Facebookare som inte borde Facebooka: Nya Leatherface Dan Yeager
Årets återförening: Halva gamla Motorsågsmassakergänget i nya Chainsaw
Årets finkultur: Frankenstein, Re-Animator, Låt Den Rätte Komma In och Exorcisten gick upp på teatern
Årets sämsta förutsägare: Domedagsprofeten Harold Camping
Årets skräckpräst: Paul Bettany i Priest
Årets comeback i kategorin porrstjärnor i skräckfilm: Traci Lords
Årets värsta skräckupplevelse: Banan i Dead Space 2 när man återvänder till rymdskeppet Ishimura
Årets mest överdrivna skrik: Scream 4
Årets kille man blev besviken på: Wes Craven med Scream 4 och My Soul to Take
Årets skägg som är värd en pint: Ridley Scott
Årets redhead: Jessica Chastain
Nästa års 3D-skräckis: The Texas Chainsaw Massacre 3D
Nästa års mest efterlängtade film: Prometheus
Nästa års vampyrfilm: Dracula 3D
Nästa års mest efterlängtade uppföljare: [REC] 3
Nästa års andra världskrigsmonsterrulle: The 25th Reich

Kommentarer

 1. 18 jan 2012: 17:13
  Niklas

  Flera bra filmer på listan men hade satt ”I saw the devil” och ”Stake land” som etta och tvåa. ”Black swan” är väl gränsfall att platsa 😉

 2. 18 jan 2012: 18:32
  admin

  Jo den ligger lite i gränslandet men den har en del horrorelement. Är ju flera på listan som inte är regelrätta skräckfilmer 🙂
  /Stefan

Lämna en kommentar: