Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Stefans tio bästa skräckfilmer 2000-2010

Publicerad av admin 30 dec 2009: 14:48

Stefans tio-i-topp-skräcklista 2000-2010

Rysarnytts Stefan Särnefält listar decenniets 10 bästa skräckfilmer. Varken mer eller mindre.  Keep on bleeding!

10. REC (2007)
Det är inte så himla ofta man blir uppskrämd på riktigt längre, host host… ja kanske förutom i Anna Ankas julkalender. Men REC lyckades skrämma både brallor och kalsipper av mig. Ett tv-team följer en brandkårsutryckning och blir inlåsta i ett hyreshus där en epidemi bryter ut. Nervigt berättad och skickligt filmat med skakig videokamera och med en ruskig final på vinden. Väntar med spänning på uppföljaren.

9. Låt den rätte komma in (2008)
En lyckad överföring av John Ajvide Lindqvist roman. Snyggt filmad i vintrig förortsmiljö med en mjölkdrickande Per Ragnar som fumlig blodtappare i högform. Även om inte skräckinslagen dominerar bjussas det på en del skrämmande ögonblick. En gripande film om utanförskap och ensamhet. Eli och Oskar är ett fantastiskt kärlekspar.

8. The Others (2001)
En välgjord och suveränt berättad spökhistoria om en kvinna som bor ensam i en herrgård med sin två barn som lider av det märkliga symptomet ljusallergi. När de nya tjänarna flyttar in börjar det hända en rad kusliga ting. The Others är en film där det otäcka hela tiden ligger och puttrar under ytan som i en Uno Svenningsson-låt. Så som det ska vara.

7. Dog Soldiers (2002)
Ett gäng militärer instängda i ett hus på landsbygden omringade av varulvar samtidigt som ammunitionen börjar ta slut. Nervig och spännande film på det klassiska och outtröttliga skräcktemat instängdhet av Neil ”The Descent” Marshall. Det blir aldrig fel.

6. Zombieland (2009)
En förbannat underhållande survival horror där samhället kollapsat och de levande döda ränner runt i varje gathörn. Prylar är ingenting, vänskap är allt. Woody Harrelson genialisk som banjospelande zombieslaktare.

5. Sweeney Todd (2007)
En underhållande skräckkomediskröna i musikalform om den mordiske barberaren Sweeney Todd. Är inget musikal-fan men den fantastiska scenografin där blodet skvätter magiskt mot de kolgrå London-miljöerna går inte att motstå. Sen galet kul skådespeleri på det. Mums.

4. Bubba Ho-Tep (2002)
En helt underbar skräckkomedi där Bruce Campbell och Ossie Davies briljerar som Elvis och FJK på ålderdomshemmet i jakten på mumien som försöker suga själarna ur gamlingarnas bakdelar. Den senile Vilda Västern-gubben i pyjamas och Zorro-mask utrustad med knallpulverpistoler utkoras till decenniets monster hunter.

3 Phobia 2 (2009)
2009 års överraskning som visades upp på Stockholms filmfestival. Fem urstarka episodrysare som både berörde och spelade fyrhändigt med Djävulen. Eller rättare sagt Karma. För ingen undkommer Karmafallet, inte ens Tengil från Karmanjaka.

2. 28 Dagar Senare (2002)
En av dom bästa survivalhorrorfilmer som gjorts vars tema passar som en nyårssmällare under nobelmiddagen i tider av influensor och klimathot. Scenerna från det övergivna London i filmens inledning och flykten ute på landsbygden är fullständigt fenomenala. Uppföljaren är nästan lika bra.

1. The Ring (2002)
Det är inte ofta de amerikanska remakerna slår de asiatiska originalen som en Caligula-magister på fingrarna. Men Gore Verbinskis version är otäckare rakt igenom och fick mig att gå hem med skakiga ben från biografsalongen. En riktigt kuslig ghost horror med en atmosfär som slår det mesta i genren. Den läbbigaste skräckisen jag sett under 2000-talet.

Bonusbubblarfilm: Särskilt omnämnande i kategorin Horrorns gränsland…

The Road (2009)
En av de starkaste filmerna jag sett på länge om en far och hans son som kämpar för att överleva i värld efter en klimatkollaps befolkad av rövargäng och kannibaler. Ingen regelrätt horror men ett sjuhelsikes skrämmande överlevnadsepos. Och väldigt gripande.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: