window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

You’re Next

Publicerad av admin 14 nov 2013: 18:56

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

You’re Next hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask-skuggad
Utgivningsår: 2013
Regissör: Adam Wingard
Manus: Simon Barett
Medverkande: Sharni Vinson, AJ Bowen, Barbara Crampton m fl
Distribution: Scanbox

you're_next-screen

Det är egentligen inte så mycket nytt i You’re Next. Det rullar på som det brukar göra i home invasion-rullarna. Några främlingar tar sig in i ett hem och terroriserar personerna som befinner sig där. Kanske länsar nåt kylskåp. Orsakar stopp i toaletten. Orsakerna brukar skifta men det slutar ofta i blodbad. Filmen har dessutom ett par år på nacken då den visades redan 2011 på filmfestivalen i Toronto. Varför den dröjt till nu har jag ingen aning om. Temat kanske gjorde filmbolagsbossarna nervösa.

Här är det en välbärgad familj som strålar samman i ett hus långt ute på vischan och det är lite ansträngt med syskontjafs och pikar vid middagen men inte överdrivet konstigt. Rika människor brukar ha en del skit under ytan som måste ut. Men det blir snabbt betydligt värre när man får påhälsning av ett gäng figurer i djurmasker utrustade med armborstar och yxor. De har redan hunnit med att röja undan den ende grannen så det finns inte så mycket hjälp att hämta därute och mobilnätet är utslaget. Total isolering och hopplöst läge alltså.

Första halvlek bjuder på knäckande hård terror med kusliga överraskningsmoment och hinkvis med blod. Det är ett jävla tryck helt enkelt och man sitter på helspänn. Sen tunnas det tyvärr ut lite med tempo och intrig när bitarna börjar falla på plats. Här kunde man gjort ett bättre jobb med karaktärs- och storybygget. Visserligen är man sällan särskilt långlivad i såna här sammanhang och det blir inte så mycket tid att brodera ut några Haneke-karaktärer men alla karaktärer känns inte helt övertygande. Ingen skugga över Barbara Crampton som spelar morsan och som vi känner igen sen Re-Animator.

Det märks ändå att Wingard kan sin genre och har en del blod på sitt samvete sedan tidigare. Det är våldsamt och brutalt och folk ryker som flisor, men han fyller också på med en del nerviga suspense-scener mellan chockvågorna. Man blir lätt desperat när katt-och-råtta-leken accelererar och undrar vad fan det är som händer. Precis som i The Strangers så är det maskerade förövare och min förkärlek för maskillar är väldokumenterad, men det är Sharni Vinson som snor hem showen. Sablar vad hon är skoningslös. Nöjer sig inte med att sätta en kniv i ryggen på gärningsmannen och springa vidare. Hon råkar vara uppväxt med en galen survivalist-farsa som lärt ut alla knep i fall det skulle skita sig med världen och människorna. Och det gör det ju verkligen här. Hennes överlevnadstalanger kommer väl till pass när hon i värsta Ripley-stil sätter scumbagsen på plats.

– Stefan  Särnefält

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=ufUQWpEkbf0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: