Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Under the Shadow

Publicerad av Rysarnytt 2 Apr 2017: 19:08

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Under the Shadow
Produktionsår: 2016
Regissör: Babak Anvari
Manus: Babak Anvari
Medverkande: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi m fl
Distribution: Njutafilms

Under the Shadow 2016 Babak Anvari

Under the Shadow fungerar ungefär som en bok, en skildring av livet under Iran-Irak-kriget (1980-88). Och det här kapitlet handlar om lilla Dorsa och hennes mamma Shideh, deras relation är tveklöst det mest intressanta i hela filmen. Det är ganska komprimerat. Genom mor och dotter upplevs krigets trauman, förtyck i flera dimensioner, och ”djinner”. Men det som berör mest är mammans kamp i att inte förlora sig själv i fighten mot vansinnet.

En tid efter det att Shideh’s man kallats ut i kriget landar en missil på husets tak. Även om den inte detonerar, orsakar den givetvis stor skada. Men det är närvaron av en djinn som fuckar upp tillvaron rejält. Djinnen både lockar och skrämmer Dorsa. Djinner är ett oberäkneligt litet sattyg som inom islam beskrivs vara av arten andeväsen. Och djinnen vill bryta den trygga relationen mellan mor och dotter. Som om förtrycket och kriget inte vore nog? Shideh, som till skillnad från sin man, nekas rätten till fortsatta läkarstudier, letar trots allt både medicinska och logiska förklaringar till sin dotters starkt förändrade beteende. Shide förnekar förekomsten av djinner, det ligger bortom hennes tro och övertygelse. Men precis lika ologiskt som ett krig är för de flesta människor, är det till slut en tvungen uppgörelse med djinnen som verkar vara Shideh’s enda alternativ till överlevnad.

Det finns många bottnar och vinklingar i den här filmen. Politiska, religiösa, kulturella, historiska och mer. Det vore fegt att bortse från det ursinniga kvinnoförtrycket. Men å andra sidan förlamas männens handlingskraft att göra motstånd också. De må bli hyllade som martyrer då de döden dör i krig, men som om det skulle vara en belöning värt allt? Det är männen som måste upprätthålla de religiösa och moraliska värderingarna, samt de av regimen och religiösa lagledarnas krig om makten, och härligheten (oljan).

Tycker det är en fin film, inte extraordinär på något vis. Men den vill förmedla något. Framförallt handlar om att göra motstånd mot de maktmedel som används till att begränsa människors intellekt, kreativitet och möjlighet till utveckling. Under the Shadow får tre hockeymasker.

– Helena Bjuresäter Sjöholm

Lämna en kommentar: