window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Whisperer in Darkness

Publicerad av admin 6 aug 2012: 15:52

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Whisperer in Darkness
Produktionsår: 2011
Regissör: Sean Branney
Skådespelare: Stephen Blackehart, Matt Lagan, Annie Abrams m fl
Distribution: Njutafilms

the whisperer in darkness h.p. lovecraft

En H.P. Lovecraft-historia i svartvitt noirstil inspirerad av 30- och 40-talens skräck- och science fictionfilm. Hur läckert låter inte det? Visst gillar vi Stuart Gordon och hans tolkningar men det är ju egentligen så här man känner att Lovecraft ska behandlas. Rubb och stubb ska vara insvept i mörker och regn, skrämmande skuggor, mystiska apparater, skumma figurer i hattar, dramatisk iscensättning… och det ska vara svartvitt foto.

Det här är good old fashion way hela vägen och det känns nästan som att kliva in i James Whales Frankenstein. Man bara ligger och myser med sin absint i soffan och svävar ut i de galaktiska galenskaperna. Okej, det vara bara en vanlig öl men hade jag haft absint i glaset hade lyckan varit total. Plus lite opium och glädjeflickor… nä fan nu börjar man spåra ur här.

Hur som, från Vermont i New England droppar det in rapporter om mystiska varelser i rörelse. En professor och expert på folklore och starkt skeptisk till rapporterna börjar brevkorrespondera med rapportören och bestämmer sig till slut för att åka till Vermont och undersöka fenomenen. Och det blir på tok för mycket för ett vetenskapligt orienterat sinne att smälta kan man väl säga.

Filmen är finansierad av Lovecraftsällskapet och debutregissören Sean Branney skrev även manuset till stumfilmen The Call of Cthulhu (2005) under Lovecraftgängets beskydd. Även den här historien har kopplingar till Cthulhu-myten. Det är ödesmättat och tungt och inte mycket hopp för mänskligheten. Men samtidigt snyggt och stämningsfullt. För att inte säga magiskt. Två starka filmer gjorda med en entusiasm som det är svårt att inte bli allvarligt smittad av. Flera av de för mig okända skådisarna dyker också upp i båda filmerna och gör faktiskt förvånansvärt bra ifrån sig.

Dramaturgin byggs stegrande upp på ett effektfullt sätt och suger in en i Lovecrafts bisarra mysterier. Men man kanske kunde ha arbetat upp den en smula, klippt ned lite och drivit upp tempot. Man har lassat på med rätt mycket tung Lovecraft-dialog med den klassiska konflikten mellan tro och vetande i mitten på tårtan. Åtminstone i början. Sånt gillar vi här iofs men det funkar oftast bäst på pappret.

DVD:n är en dubbeldiskare där ni i extradisken får lite rolig bakgrundsfakta. The Whisperer in Darkness är ett måste för Lovecraftfansen och alla andra och för er som skiter fullständigt i Lovecraft.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=wQkos7WTHjg”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: