window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Open Windows

Publicerad av Rysarnytt 22 nov 2014: 18:05

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Open Windows hockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2014
Regissör: Nacho Vigalondo
Manus: Nacho Vigalondo
Medverkande: Elijah Wood, Sasha Grey, Neil Maskell m fl
Distribution: Njutafilms

open windows 2014 Nacho Vigalondo

Tyckte faktiskt det här lät som ett rätt fräckt och spännande projekt när jag först hörde talas om Open Windows. Nacho Vigalondo, som gjorde den fascinerande tidsreserysaren Timecrimes, var man givetvis nyfiken på vad han skulle hitta på med en mordhistoria som utspelar sig på en datorskärm med Elijah Wood och fd porrstjärnan Sasha Grey i huvudrollerna. Men man ska väl inte höja glaset innan flaskan är inköpt.

Nick Chord (Wood) driver en fansajt tillägnad den hyllade skådespelerskan Jill Goddard (Grey) och har i en internettävling som filmdistributören anordnat vunnit en middag med henne. Han blir tyvärr snuvad på middagen men som plåster på såren får han ett delikat erbjudande från en person som påstår sig vara hennes kampanjmanager: att följa skådespelerskans privatliv från sin dator. Svårt att tacka nej till som ni förstår. Men det visar sig att Jill Goddard kidnappas av en otäck skurk och att Nicks webcamföljarverksamhet bara är en bricka i ett förrädiskt övervakarspel iscensatt av den så kallade managern.

Hela filmskärmen är en datorskärm där man som åskådare smälter samman med huvudpersonen och följer hela historien via massa småfönster på hans datorskärm. Det låter kanske kul på pappret och funkar säkert också utmärkt som något filmexperiment på nån filmskola. Men det känns snarare lika irriterande som att blir invaderad av ett gäng ovälkomna popupfönster på datorn. Och när själva storyn är av det röriga och förvirrande slaget blir det ännu mer plågsamt att följa. Dessutom tyckte jag inte grundstoryn var speciellt intressant eller ens skrämmande även om Wood och Grey gör så gott de kan för att hålla ångan uppe.

Jag gillar visserligen när man använder sig ny teknik som berättargrepp i skräck. Det ligger stora risker när vi okritiskt bjuder in den moderna tekniken med hela sin övervakningsapparat i våra liv. Ett väldigt intressant område så klart och som många redan utforskat. Asiaterna har varit duktiga länge på det där och jag tyckte faktiskt inte heller Argentos Pokerspelaren var tokig alls när det gäller att utnyttja den digitala interaktiviteten på nätet. Han var tidig med det och det är han värd en flaska J&B för. Vigalondo har med Open Windows velat dra den välbekanta found footage-formeln ett varv till genom att låta åskådaren bli huvudpersonen i dramat. Kul idé men jag rekommenderar faktiskt hellre ett spännande FPS-spel.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=_Qz7DDvTA-I”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: