window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Kingdom (tv-serie Netflix 2019-2020)

Publicerad av Rysarnytt 9 apr 2020: 16:50

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Kingdom
Regissör: Kim Seong-hun
Manus Kim Eun-hee
Medverkande: Ju Ji-hoon, Ryu Seung-ryong, Bae Doo-na m fl
Säsong: 1 och 2
Var: Netflix

Nu i coronatider är det ju många som firar påsken i tv-soffan med en kosken och några ägg och ett gäng pornografiska vintagemagasin med fokus på lack och läder och bläddrar genom strömningstjänstutbuden men har svårt att komma till skott. Tänkte att vi skulle bryta med den där skiten och ge ett litet hett tv-serietips.

På Netflix går just nu den sydkoreanska tv-serien Kingdom om ni råkat missa den. Hade egentligen tröttnat på alla pandemi- och katastroffilmerna jag dragit igenom och ville ha ett litet break och lite feel good. Känna mig lite lycklig för en stund. Andas med normal lungkapacitet. Men nyfikenheten tog över och jag var tvungen att smygkika och se om Kingdom var nåt att ha. Såklart så blev jag snabbt fast i pandemiträsket igen. Inte mycket att göra. Pandemierna sväljer snabbt sina svaga och viljelösa offer. Men det är inget jag ångrar nu.

Kingdom är en smått bisarr men ljuvlig mix av historiskt drama, actionfilm och zombiepandemiskräck där de politiska intrigerna vävs ihop som ett trassligt fiskenät och är hopplös att hänga med i om man druckit för mycket kosken. Lojaliteter bryts, uppfattningar ändras, ränker smids, huvuden huggs av skoningslöst med svärd, zombiehorder rasar som galna hundar. Ungefär som under en Anders Tegnell-konferens man fantiserat om i sina nattliga drömmar (för övrigt anser jag att han behöver en rejäl semester när det här är över).

Kingdom utspelar sig i början av 1600-talet under Joseon-dynastin strax efter de japanska invasionerna av Korea. Kungen är svårt sjuk medan en mystisk pest härjar i landet. Den naturliga arvtagaren kronprinsen beger sig ut på en resa för att reda ut vad det är som händer. Att han får betydligt mer i sitt koger än vad han räknat med är inte svårt att lista ut. Kingdom skulle kunna beskrivas som en blandning av Kurosawa och Walking Dead full av välkoreograferade svärddueller, blod och knasiga intriger. Här rullar dock huvudena som i en bowlinghall. Lite mer än hos Kurosawa.

Kingdom är ett snyggt och välregisserat historiedrama som lyckats klämma in den moderna zombiekulturen i 1600-talets korrumperade klan- och dynasti-konflikter utan att det känns ansträngt eller påklistrat. Man köper hela konceptet fullt ut. Nästan kan väl tilläggas. De politiska intrigerna varvas med subtila iakttagelser och sociala kommentarer kring tidens kön och klasstrukturer. Dessutom är det jävligt blodigt, våldsamt, underhållande, spännande och ömsint. En perfekt påskkaramell för både kungar och slavar och Anders Tegnell-fans.

Drog nyligen igenom Netflix-serien Freud också som jag kan tipsa om som en bonus. Ett hopkok av allt möjligt kul där den unge Freud dras in en härva av brutala seriemord och politiska konspirationer i slutet av 1800-talet. Lite Freud goes Sherlock Holmes. Inte så mycket av den riktiga Freud men en hel del verkar stämma om hans tidigare liv och fallstudier med hypnos på hysteriska patienter på sjukhuset i Wien. Samtidigt är jag svag för den tiden då ockultism och vetenskap krigar om folks själar och sinnen. Inte lika bra som Kingdom men ändå helt klart sevärd.

En liten grej till bara, nymodigheten på Netflix med att dubba icke-engelskspråkiga serier i defaultläget är ett otyg. Gå in under alternativ och välj originalspråket så slipper ni det där. Over and out.

– Stefan Särnefält

Lämna en kommentar: