Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Kill List

Publicerad av admin 28 feb 2012: 18:57

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Kill List
Produktionsår: 2011
Regissör: Ben Wheatley
Skådespelare: David Bowen, Harry Simpson, Michael Smiley, MyAnna Buring, Neil Maskell m.fl
Distributör: Optimum

kill list omslag

Återigen en film som handlar om själar med ett förflutet inom yrkesmilitären. Och även om det är en smula diffust, så är huvudpersonen Jay, (Neil Maskell), tillbaka sedan åtta månader efter ett katastrofalt uppdrag i Kiev. Vännen Gal, (Michael Smiley), övertalar honom att komma med på ett uppdrag som lejda yrkeamördare. Eftersom det lovar bra med cash, går Jay med på det. Uppdraget består i att mörda personer som står ”dödslistan”, och deras klient är minst sagt en slemmig typ. Riktigt obehagligt blir det när Jay och Gal inser vilka som står sist på tur.

Jag gillar egentligen inte att diskutera film från ett genreperspektiv, det kan vara begränsande. Varje enskild film behöver ses för sin egen skull, utan jämförelse med flera hundra andra. Men ibland är det svårt att låta bli. Som här till exempel. På senare år har det producerats flera horrorfilmer som är en blandning mellan diskbänksrealism och thriller baserad på verklighetens fasor. En del som syrliga kommentarer till krigen i vår samtid. Inga övernaturliga monster, motiven inte alltid så tydliga. När filmen är slut, sitter vi däremot kvar med en stor skopa ångest. Tycker Kill List är en sån film.

Trots ett intelligent och suggestivt berättarspråk med fina skådespelarinsatser, blir inte Ben Wheatleys film någon fullträff. Den är helt enkelt för ojämn. Alright, den är spännande och läskig. Men den berör inte så djupt som den kanske borde med tanke på sitt innehåll. Den får tre masker.

En kul detalj är att det finns ett svenskt inslag i filmen. Jays fru Shel, som spelas av MyAnna Buring, är svenskfödd, och pratar svenska i ett telefonsamtal i filmen. I filmen har hon också har ett förflutet i ”The National Swedish Service”. Och det är väl bara att konstatera att det är en trend att krydda med svenskt inom den internationella nöjesindustrin just nu.

– Helena Bjuresäter Sjöholm

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: