Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Deliver Us From Evil

Publicerad av Rysarnytt 2 jul 2014: 20:48

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Deliver Us From Evil hockeymaskhockeymaskhockeymask-skuggad
Utgivningsår: 2014
Regissör: Scott Derrickson
Manus: Scott Derrickson m fl
Medverkande: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn m fl
Distribution: UIP

Deliver us from evil priest police

Inspirerad av New York-snuten Ralph Sarchies självbiografiska bok Beware of the Night följer vi Sarchie och hans kollega Butlers nattliga rundor på New Yorks dystrare bakgator där det börjar dyka upp en rad makabra fynd. Fynd som ser ut att ha kopplingar till varandra. Ett spädbarn hittas inrullad i en soptunna. På ett nedsläckt Zoo kastar en kvinna sitt tvååriga barn in bland lejonen. Ett uppsvällt lik hittas i en källare. Väggar är klottrade med mystiska skrivtecken. I öppningsscenen får vi följa ett gäng marinsoldater som försvinner i en bunker i Irak och en kamera som släcks. Det verkar som om denna miniarmé har något att göra med det onda som drabbar staden. En katolsk präst dyker upp och talar om demoniskt inflytande och vill hjälpa den skeptiske Sarschie i utredningen. Sarchie är en arbetsnarkoman som är helt uppslukad av arbetet och försummar familjen… Fan nu sitter jag och återger hela filmen för er. Skärpning för helvete!

Mixen av kriminalthriller och djävulsskräck är ingen dum formel på pappret. Snarare en djävligt fin formel. Derrickson ligger bakom filmer som Sinister och The Exorcism of Emily Rose. Helt okej filmer men inga superövertygande skräckalster om du frågar mig. Men han kan ju en del om djävlar och demoner. Tyvärr lyckas Deliver inte övertrumfa föregångarna. Det är en ganska ojämn och spretigt berättad djävulshistoria som inte förmedlar någon övergripande fasa, vilket till stor del beror på att man inte får till det i skräckscenerna. Deliver har en del likheter med Se7en och Exorcisten 3 men jag hade önskat mer av kvävande och kompakt obehag och nervkittlande kriminalmysterium. Det är hoppigt mellan scenerna och att följa två uppumpade snutar som smyger runt i sunkkvartar med ficklampor och kastar snutklyschor på varandra blir aldrig särskilt skrämmande. Man sitter där och hoppas och hoppas och hoppas men blir aldrig bönhörd. Hans dotter ligger i sängen på kvällen och hör en massa väsande röster samtidigt som hennes leksaker får liv. Men det blir inte heller läskigt. Annars tycker jag det är lite mysigt med självspelande speldosor och skrattande clowndockor.

Bäst med Deliver är de sunkiga miljöerna och det ihärdiga regnandet. Har inte upplevt ett sånt här hårt och skitigt New York sen Taxi Driver tror jag. Det är mycket rotande runt i sunkiga lyor och kvarter och källarhålor. En perfekt set-up som man tyvärr sjabblar bort. Religionen har en stor roll i Deliver men de religiösa diskussionerna höjer sig inte mer än till de vanliga katolska filmklyschorna och Édgar Ramírez präst är rätt träig och styltig, men å andra sidan rätt snygg och sexig när han är svettig (det var ett citat från en bar-tjej). Han skulle behövt en kurs hos Max von Sydow. En annan knäpp grej var att The Doors låt Break on Through (To the Other Side) lirades flitigt. Nåväl, mycket skit som kastas här men Deliver Us From Evil är ingen skitfilm. En regnig sommardag funkar den fint som regnskydd i biografmörkret.

– Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: