Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Cowboys and Aliens

Publicerad av admin 24 aug 2011: 19:41

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Cowboys and Aliens
Utgivningsår: 2011
Regissör: Jon Favreau
Skådespelare: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Clancy Brown, Keith Carradine m fl
Distribution: United International Pictures

Cowboys and Aliens science fiction

Stefan Särnefält
Bara titeln säger ju allt om vad det är för film och räcker för att knipa hem ett par hockeymasker. Att låta utomjordingar invadera vilda västern är värd en rejäl guldfyndighet. Filmen är baserad på Scott Mitchell Rosenbergs serieroman med samma namn och man har fått draghjälp av farbröder som Steven Spielberg och Ron Howard som satt sin prägel på produktionen och det är givetvis bäddat för ett fartfyllt megaäventyr.

Daniel Craig spelar den ensamma främlingen med det passande namnet Jake Lonergan som vaknar upp med minnesförlust och en mystisk järnboja runt handleden. Skadad beger han sig till en håla vid namn Absolution där en präst, spelad av Clancy Brown, får honom på fötter igen. Hålan styrs av den guldfixerade översten Dolarhyde (Harrison Ford) vars odräglige son hamnar i klammeri med rättvisan och Lonergan. Det blir upptakten till ett besök av det mer oväntade slaget för dom skitiga västernvildarna. Lonergan blir tillsammans med en mystisk kvinna vid namn Ella (Olivia Wilde) den förenande kraften mot dom invaderade rymdmonstren och man tar hjälp av rövarband och indianer för att bättra på oddsen. Frågan är vad pilbågar och pickadoller kan göra mot high tech-bestar som vill förinta mänskligheten. Men Lonergan har ett ess runt armen.

Iron Man-regissören Jon Favreau har skapat ett lekfullt och spännande sci-fi-västernäventyr med många skopor charm som inte håller igen på vare sig ammunition eller hårda man-mot-man-duster. Leken med namn och karaktärer blir samtidigt ett sätt att leverera lite sociala budskap i dammvirvlarna. Den gnidige och tjurskallige Dolarhyde visar sig ha en näve guldkorn nere i hjärtroten. Ensamvargen utan minne som inte är sen att dra sina bananer hittar sin sanna potential när han får börja om från start. Forna fiender brukar som bekant lägga ner stridsyxan när dom får en gemensam mäktigare fiende – från yttre rymden dessutom. Och såna teman funkar busfint i hårda vilda västern-miljöer där folk fyller varandra med bly för struntsaker.

Däremot känns kanske filmen lite opersonlig. Det går lite som på räls som det brukar göra i såna här filmer utan större överraskningar. Men man har å andra sidan aldrig tråkigt. Craig och Wilde gjuter liv i sina roller med fin kemi och backas upp av en stabil backlinje som alltid suveräna Clancy Brown, Keith Carradine och Sam Rockwell. Harrison Ford funkar alltid bra som lite smågrinig desperado och Indiana Jones känns aldrig långt borta. Cowboys and Aliens är en film som livar upp i höstmörkret.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: