Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Abraham Lincoln: Vampire Hunter 3D

Publicerad av admin 24 jul 2012: 11:50

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Utgivningsår: 2012
Regissör: Timur Bekmambetov
Skådespelare: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Robin McLeavy m fl
Distribution: 20th Century Fox

Som barn ser USA:s framtida president Abraham Lincoln sin mamma dödas av en vampyr. Under en misslyckad hämndattack stöter han på den mystiska Henry Sturges som tränar honom till en vampyrdödare i bästa Matrixstil. Vampyrerna klarar visserligen ljus med hjälp av solskyddsfaktor, men är annars ganska enkla att ta kål på så det går undan för den unge Abe. Lite värre är det när den åldrande president-Abe måste stoppa en sydstatsarmé ledd av vampyrer som rycker allt närmare Washington.

Benjamin Walker är utmärkt som Abraham Lincoln. Han ser till en början ut som en karikatyr (känns som om även Lincoln såg ut som en karikatyr på sig själv), men lyckas gjuta liv i den kantiga vampyrjägaren. Det hade kunnat bli pajigt, ironiskt eller skojigt, men humorn är oväntat subtil och ligger mer i blinkningar till historien och vampyrmytologin – ryckningar i mungipan ligger närmare till hands än gapflabb.

Jag är inget stort fan av 3D (att hålla koll på alla personer som stod ur fokus i The Avengers gav mig huvudvärk), men här satte jag på mig brillorna och sögs in direkt. Fokus ligger rätt och det händer inte massa saker i periferin. En vampyrjakt mitt i en skenande hästflock är utmärkande och det är främst tempot som gör det till ett så utmärkt matinéäventyr. Även om huvudvampyren (läbbige Rufus Sewell) hör hemma i den nya världen är övervägande delen av hans vampyrarmé rätt så osofistikerad. Man slipper den utdragna slutstriden och det finns en osentimentalitet i vampyrdödandet som mer påminner om zombieslakt. Det är lite skönt som kontrast för den som överdoserat på True Blood och Twilight.

– Hanna Fjällman

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=34x6m-ahGIo” rel=”0″]

Kommentarer

 1. 26 jul 2012: 14:52
  filmitch

  jag tyckte lite annorlunda om filmen.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/07/21/abraham-lincoln-vampire-hunter-2012-usa/

 2. 29 jul 2012: 20:07
  admin

  Ha, ha – kul att läsa din recension. Vi tyckte nog olika på varje punkt. Jag gillade ju gravallvaret och tyckte att Benjamin Walkers träaktighet gjorde det hela bättre – både han och Lincoln har något seriefigurartat över sig (fast mer Clark Kent än Stålmannen). När det gäller birollsinnehavarna strök jag en passage i min recension om att jag tyckte det var bra skådisar i birollerna (att sitta över en öl efteråt och försöka komma på vad alla varit med i utan att konsultera imdb var halva nöjet – lyckades klura ut Henry, Licolns pappa och fru Lincolns f.d. fästman, men gick bet på Joshua Speed…).

  Ska tilläggas att jag inte sett Wanted så gick dit blank som ett papper (förutom min aversion mot 3D). Sommarens schysstaste matinéäventyr skulle jag beskriva den som (och med matinéäventyr menar jag mer Errol Flynn än The Dark Knight Rises). Enda gången jag skruvade lite på mig var i tågscenen (både onödigt seg och onödigt orealistisk till och med för den här filmen). Gillade Gettysburg address-biten och såg slutscenen som en lite rolig blinkning till slutet i en vampyrs bekännelser. /Hanna

Lämna en kommentar: