Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

2001 Maniacs

Publicerad av admin 25 jan 2011: 20:06

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

2001 Maniacs
Utgivningsår: 2005
Regissör: Tim Sullivan
Skådespelare: Robert Englund, Peter Stormare, Lin Shaye m fl
Distributionsbolag: Nordisk Film

Stefan Särnefält (2009)
Den här hade legat på hyllan ett tag och samlat damm men till slut måste man blåsa bort dammet och sätta skivan i dvd-spelaren. På omslaget frontar Robert Englund kaxigt iförd eleganta 1800-talskläder och sydstatslapp för ögat. Ett heaven or hell-läge som man helt enkelt förr eller senare måste syna. Med lite tur kunde man kanske få sig några blodiga mord, lite droppade plagg och ett och annat sinnesslött skratt. Inte någon högre kravlista som ni ser. Men Peter Stormare lägger ribban högre än högt när han som uppfordrande historiemajje håller en avslutningsföreläsning om inbördeskriget för en klass nonchiga collegeungar innan vårlovet. Han är helt enkelt suverän den killen trots sitt anspråkslösa inhopp.

Några lovfirare beger sig hur som helst iväg mot Florida och fastnar i den till synes gemytliga sydstatshålan Pleasant Valley där invånarna med brödkavleleenden och hillbillymusik bjuder in dom till den årliga barbeque-festen. Men bakom den gemytliga och lössläppta stämningen ruvar ett kannibalnäste styrd av borgmästare Buckman (Englund). Att collegegänget kommer att slaktas som boskap innan filmen är slut kan man räkna ut med inälvorna. Bakom varje brödkavleleende lurar en bödel. Staden massakrerades under inbördeskriget av nordstatare och barbeque-festligheterna är ett slags revanschparty.

Filmen är en remake av Herschell Gordon Lewis 2000 Maniacs från 1964 och den är faktiskt överraskande bra. Englund är på topphumör och har helt enkelt den charm man behöver som kannibalborgmästare. Det är inte oväntat mycket tuttguppande, blod och splatterhumor. Är man svag för countryskräck och hillbillies-tokerier är filmen ett måste.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: