Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

13 Sins

Publicerad av Rysarnytt 28 aug 2014: 13:48

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: 13 Sins hockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2014
Regissör: Daniel Stamm
Manus: Daniel Stamm m fl
Medverkande: Mark Webber, Rutina Wesley, Ron Perlman m fl
Distribution: Entertainment One

13-sins-ron-perlman

Man ska som bekant inte skriva kontrakt med Djävulen. Men det är kanske lättare sagt än gjort när man förlorat jobbet och sitter med världens sämsta a-kassa och utsikterna att man kommer få ihop en anständig pension är mindre än minimal. Eller som i 13 Sins, sitter oförsäkrad och har en CP-skadad brorsa och fru som är på smällen att ta hand om. Det är precis så det ser ut för stackars Elliot. Jäkligt frestande att ta ett snack med vem som helst under såna förhållanden. Till och med Siewert Öholm. Så när man blir uppringd på mobilen och lovad massa stålar för att delta i ett mysko spel genom att göra en struntsak (slå ihjäl en fluga) så hugger man som en gammal gädda på erbjudandet.

Pengarna rullar in på kontot på momangen – men om Elliot ska få ut cashen så måste han förbinda sig att göra tolv uppdrag till. Och som ni redan räknat ut med armbågarna kommer det krävas lite mer än att slå ihjäl en fluga. En uppdaterad Faust-saga som vi sett ett antal gånger tidigare men som man aldrig tröttnar på eftersom den är tidlös. 13 Sins är en remake av thailändska 13 Beloved (en film jag inte sett) och kunde ha blivit något intressant med ett sånt här sedelärande koncept. Men det blir tyvärr aldrig särskilt intressant.

Förutom att regissören inte får till det med spänningsmomenten och dramatiken i Elliots uppdrag så är huvudrollspersonen själv en trist figur utan psykologiskt djup och som jag mer stör mig på än identifierar mig med. Han rynkar på näsan och kastar sig in i vansinnigheterna utan några större reflektioner som någon slags stimulis-responsgläfsande Pavlov-hund. Man undrar ju också vilka som ligger bakom mobilspelet som har totalkoll på Elliots liv. Men några metafysiska resonemang eller svar får vi inte. Ron Perlman är så klart alltid skoj att se men här ser han rätt trött och oinspirerad ut. Mer en dag på jobbet för Ron. True Blood-stjärnan Rutina Wesley får inte heller så mycket spelutrymme mer än att spela förvånad över Elliots weirda beteende.

Men det bjuds på några intressanta vändningar som jag gillade så jag ska inte döma ut filmen helt. Vissa stunder är det också lite skoj. Att släpa med sig en döing till ett café för en kopp kaffe som invaderas av kaffesugna snutar kräver sin man. Tyvärr inte Mark Webbers Elliot.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=dLaBxTeRHV4″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: