Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Stephen King fortfarande förbannad på The Shining

Publicerad av admin 20 sep 2013

Att Stephen King aldrig varit ett fan av Kubricks The Shining är ingen nyhet. Nu tar kingen bladet från munnen inför uppföljaren Doctor Sleep som släpps nästa vecka och lägger ut texten om varför han ogillar filmen så mycket.

The shining skräckfilm

Den 24 september släpps Stephen Kings nya roman Doctor Sleep som följer upp The Shining några decennier efter händelserna på Overlook Hotel. Att han avskytt Kubricks mer självständiga version som pesten är ingen hemlighet men man är ju aldrig för gammal för att ändra sig kan man ju tycka. Men inte King. I samband med bokutgivningen förklarar han i en intervju med BBC vad det är han inte gillar med filmen mer ingående. Och vi känner igen en del av kritiken som ni kommer att märka.

”Den är kall och jag är inte en kall kille. Jag tror att värmen en av de saker som folk relaterar till i mina böcker, ett tilltal som säger till läsaren att ”jag vill att du ska vara en del av detta”. Med Kubricks The Shining kände jag att det var väldigt kallt”, säger han och menar att Kubricks perspektiv på människorna i filmen mer är som att titta på myror i en myrstack.

King anser också att Jack Nicholsons karaktär till skillnad mot bokens Jack Torrance är uppenbart galen redan från början:

”Jack Torrance i filmen verkar vansinnig från start. Jag hade sett alla Nicholsons bikerfilmer från 50- och 60-talen och tänkte att han bara ger utlopp för ”De vilda änglarna” här”.

Han är inte heller imponerad av Shelley Duvalls tolkning av Jacks fru Wendy:

”Shelley Duvall som Wendy är verkligen en av de mest kvinnofientliga karaktärerna som någonsin gestaltats på film, hon är i princip bara där för att skrika och vara dum och det är inte kvinnan som jag skrev om”.

King har en del poänger får man nog ändå säga även om jag inte håller med honom om filmen. Mycket skit har gjorts i Kings namn och det är knappast något man kan anklaga Kubrick för. Både Kubricks film och Kings roman är mästerliga på sina egna sätt. Kings egen miniserie som håller sig mer till den traditionella mallen och är trogen boken var däremot en förbannat fånig och blek historia i jämförelse med Kubricks. Men det ska bli intressant att ta del av Kings nya Shining-berättelse som ser ut att ha en del godsaker att bjuda på. Så här ser ramhandlingen ut:

Vi följer sonen Danny Torrance i vuxen ålder som sedan händelserna vid Overlook Hotel kämpat med sina traumatiska upplevelser och arvet efter fadern. Nu har han slagit sig ned i en stad i New Hampshire och arbetar på ett hem för obotligt sjuka där han bistår patienterna sina mystiska krafter innan den sista resan. Till sin hjälp har han en katt som kan se in i framtiden som gör honom till Doctor Sleep.

Danny kommer samtidigt i kontakt med ett kringresande sällskap som kallas The Tribe som i hemlighet lever av den ”ånga” som kommer ur barn som ”lyser” när de långsamt torterats till döds. I sällskapet finns också en kvinnlig gestalt vid namn Abra Stone med en mycket spektakulär ”lyskraft” som återuppväcker demonerna från de förflutna hos Danny som uppmanar honom till kamp för Abras själ och överlevnad. Det hela utvecklar sig till en episk saga om ont och gott.

stephen king doctor sleep 2013

Kommentarer

 1. 20 sep 2013: 19:25
  Tony

  Kan inte hålla med Mr King där! Tycker Jack Nicholson gör en magnifikt skådespel =) En av de bästa skräckisar som gjorts! Men visst, han har ju skrivit boken så ja kan förstå han till viss del. Den är iaf bätte än mini serien från 1997. =)

 2. 20 sep 2013: 20:23
  admin

  Ja Nicholson är helt suverän i sin roll men jag kan till viss del förstå Kings invändning men å andra sidan börjar ju filmen en bit in i boken. Kubricks The Shining är ett komplett mästerverk!
  /Stefan

Lämna en kommentar: