window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Riz Ortolani

Publicerad av Rysarnytt 24 jan 2014

En av de stora giganterna inom italiensk filmmusik har avlidit. Kompositören Riz Ortolani för många mest ihågkommen för den stämningsskapande musiken till Ruggero Deodatos Cannibal Holocaust.

riz

Vi är många som älskar att förföras och svepas bort av filmmusik, och gärna italiensk sådan. Riz Ortolani var en av de riktigt stora inom området som periodvis gått varm i mediespelaren på datorn. Ortolani jobbade med gräddan av filmregissörer framför allt i sitt hemland Italien där han satte sin unika prägel på flera av deras verk. Det blev mycket giallo och spagettivästerns men även tv-serier, komedier, dramer och spionrullar. En karriär som sträckte sig från 50-talet fram till våra dagar. Hans musik finns med i över 200 filmer kan man läsa på IMDB.

Han skrev förutom musiken till Cannibal Holocaust även musiken till Deodatos husinvasionsrulle The House on the Edge on the Park. Sedan har vi filmer som Lucio Fulcis Perversion Story, Tinto Brass Paprika, Umberto Lenzis Seven Blood Stained Orchids och Sergio Corbuccis Castle of Blood.

Exploitationdockumentären Mondo Cane (1962) skapade stort rabalder på sin tid och där bidrog Ortolani med ett spår med titeln More som han sedan Oscarsnominerades och vann en Grammy för. Hans musik nådde även långt utanför hemlandets gränser och användes bland annat av Tarantino i Kill Bill, Inglourious Basterds och Django Unchained.

Ortolani dog på torsdagen i Rom 82 år gammal. Vi tar och minns hans kulturgärning med den klassiska öppningsscenen i Cannibal Holocaust.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=70OYikg0tyw”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: