window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Karen Black (1939-2013)

Publicerad av admin 9 aug 2013

Sorgliga nyheter når oss nu på fredagsmorgonen. Skådespelaren Karen Black har avlidit i Los Angeles i sviterna av en cancer. Black är känd från filmer som Five Easy Pieces, Hitchcocks Arvet och House of 1000 Corpses.

karen-black

Karen Black var kvinnan med det underbara hårsvallet och den skelögda och coola blicken som det inte gick att somna ifrån. Hon slog igenom i Dennis Hoppers Easy Rider 1969 men inledde sin karriär på de mindre Broadway-scenerna i New York redan i slutet av 50-talet som följdes upp med en rad tv-serier. Året efter Easy Rider kom dock det stora genombrottet då hon blev Oscarsnominerad och fick en Golden Globe för insatsen i Five Easy Pieces där hon spelade mot Jack Nicholson. Några år senare var det dags för en ny Golden Globe för rollen som Myrtle Wilson i The Great  Gatsby (1974). Vid det här laget hade Hitchcock fått upp ögonen för Black som gav henne huvudrollen som Fran i sin sista film Arvet (1976) där hon spelade mot Bruce Dern.

Närmare 200 titlar blev det till slut för Black vid en snabbt titt på IMDB:s lista varav många av titlarna och rollerna som så klart glatt oss horrorälskare. I till exempel Dan Curtis kultförklarade Trilogy of Terror (1975) briljerar hon i alla tre delar med sina skruvade karaktärer och hon var även med i Curtis nästa film, spökhusrysaren Hyreskontrakt med döden (1976). Tobe ”Motorsågsmassakern” Hooper ville sedan ha med henne i Invasion från Mars (1986). På senare år har vi kunnat se henne som eldfluga i Rob Zombies House of 1000 Corpses (2003) och som tyranniserande morsa i originella seriemördarkomedin En snubbe som mördar folk (2011). Karen Black gillade även att ta ton och sjöng flera egenkomponerade sånger i Robert Altmans Nashville 1975. Vi tar och minns henne med ett collage från hennes filmkarriär.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=4z0AoQTRjtA” rel=”0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: