window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Angus Scrimm

Publicerad av Rysarnytt 12 jan 2016

Skådespelaren Angus Scrimm har nu lämnat Morningside för gott och dragit vidare till den andra sidan. Scrimm som vi känner bäst som den väldige och skräckinjagande begravningsentreprenören Tall Man som basade över kyrkogården Morningside i Phantasm-serien.

Angus_scrimm_tall_man

Angus Scrimm somnade in lugnt och fridfullt under helgen som gick 89 år gammal. Phantasm-regissören Don Coscarelli skrev på lördagen då dessa ord på Facebook om sin nära vän och kollega:

”Angus Scrimm passed away peacefully tonight surrounded by his friends and loved ones. He was 89 years old. His performance as the Tall Man is a towering achievement in horror film history. He was the last in a long line of classic horror movie stars. Angus was a terrific actor and an even better friend. He will be missed”.

Ja Angus Scrimm var verkligen en av de gamla klassiska skräckikonerna som med lätthet för tankarna till namn som Boris Karloff och Bela Lugosi. Han riktiga namn var egentligen Lawrence Rory Guy. Scrimm var under slutet av 40-talet klasskamrat med Sam Peckinpah då de pluggade på USC (University of Southern California ). De jobbade senare tillsammans vid teatern då Peckinpah regisserade en pjäs som Scrimm skrivit. Scrimm jobbade under många år som journalist och det var inte förrän i början av 70-talet som han slog in på en filmkarriär. Det blev till slut drygt 50 filmer och tv-serier, ofta en blandning av skräck och humor, som var något av hans karaktärssignum, med titlar som Subspecies, Mindwarp, I Sell the Dead och tv-serien Alias. Men det var utan konkurrens rollen som den diaboliske begravningsentreprenören Jebediah Morningside alias Tall Man i Don Coscarellis kultskräcksvit Phantasm som gjorde honom berömd och skrev in honom i skräckhistorien.

Angus Scrimm och Don Coscarelli träffades redan 1975 då Scrimm medverkade i Coscarelli första film Jim, The World’s Greatest. När Coscarelli senare skrev manuset till Phantasm hade han redan rollen som Tall Man vikt för Scrimm. Och han var inte svårövertalad. Det var också då han tog sig artistnamnet Angus Scrimm. Senare blev han mer eller mindre en levande legend och synonym med den excentriske begravningsentreprenören som rör sig fritt genom tid och rum och jagar folk med hjälp av mördardvärgar och flygande metallkulor. Rollen som Tall Man blev också en av hans sista roller. Den avslutande delen i Phantasm-serien med titeln Phantasm: Ravager spelades under stort hemlighetsmakeri in runt 2013-2014 och Don Coscarelli räknade före jul med att filmen kommer att släppas på DVD och Blu-Ray någon gång under första halvåret i år, samtidigt med den 4 K-restaurerade originalfilmen. Ett par ljusglimtar att se fram emot trots allt.

Men annars har 2016 inte haft någon bra start. Två ikoner, Angus Scrimm och David Bowie, har redan hunnit lämna jordelivet. Men som många andra hjältar lever de vidare genom sina verk och i våra minnen. Vi tar och minns dem båda med dessa magiska bilder och soundtrack från Phantasm och Lost Highway. Rest in Peace.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=ZVMNGPwfQp4″]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=aepBpZ3kXek&feature=youtu.be”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: