Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Monsters of Film – förre censurchefen Gunnel Arrbäck gästar Motorsågsmassakern

Publicerad av Rysarnytt 11 okt 2014

Monsters of Film rullar in på sin fjärde dag. Och idag är det den stora apokalypsdagen med gravallvarliga samtal och rasande underhållning i form av Död Snö 2. Men i morgon firar vi Motorsågsmassakern 40 år med oväntat gästbesök av förre filmcensurchefen Gunnel Arrbäck.

dead snow 2

Rysarnytt försöker kryssa mellan filmerna och har hittills bara hunnit med en knapp handfull filmer. Inte mycket att skryta med på landets kultursidor men det finns fortfarande chans för bot och bättring. Nåväl, invigningen blev en härlig historia med den bisarra valrosskomedirysaren Tusk och senare efterfest på Finlandshuset där Rysarnytt hade sytt ihop ett litet skräckquiz kvällen till ära. Och det verkade som quizet gick hem i salongen, fast många veckade sina pannor runt borden och gjorde fumliga fucktecken åt Rysarnytts håll. Nja, det sista var inte sant. Vi fick några rungande high fives som gjorde så ont i händerna att vi fick uppsöka sjukstugan. Vilket kanske inte heller var hundra procent sant. En lite kul grej var i alla fall att Stockholms Filmquiz quizmaster fick jobba så hårt att skägget grånade. Det var däremot sant. Men jag tror det gick rätt bra till slut.

Hur som helst, idag blir det fullt ös hela dan med bland annat zombieapokalypssamtal och Tommy Wirkolas nazizombieslaktarröjjare Död Snö 2. Något vi verkligen ser fram emot. Fåglar viskar i mitt öra att den ska vara ännu sjukare och roligare än föregångaren. Ja totalt galen. Sånt blir man så klart peppad av.

motorsågsmassakern rysare

Filmcensurchefen gästar Motorsågsmassakern
Men i morgon drar vi igång motorsågarna på högvarv. Då firar vi nämligen Motorsågsmassakern 40 år med den snyggaste versionen som någonsin skådats. Och detta på stor duk! Men inte nog med det. Man har även lyckats locka hit den gamle filmcensurchefen Gunnel Arrbäck som klippte och klistrade som värste Sigvard Marjasin på sin tid. Vet inte hur dom gjort det där. Men vem kan motstå att se Motorsågsmassakern i K4-upplösning inför en fullsatt salong med motorsågsdårar som sparkar i stolsryggarna? Ge hela gänget en stor och ocensurerad applåd!

Rysarnytt gillar spontana infall och att skjuta från höften. Vi tog helt enkelt upp telefonen och ringde upp Arrbäck och frågade med mild stämma (tänk mördaren i Black Christmas) om hon till äventyrs kunde tänka sig vara sugen på att snickra ihop en liten skräcktopplista dagen till ära. Hon borde ju veta en del om skräck. Tyvärr visade det sig att hon inte var någon större vän av bloddrypande filmer. Enda skräcken hon tog del av var klippen i klipprummet när hon var i tjänst berättade hon.

Men Gunnel Arrbäck, som var en mycket vänlig och trevlig kvinna, tyckte att det ska bli roligt att gästa Motorsågsmassakern-eventet på Bio Rio på söndag och passade samtidigt på att bjuda på ett litet skojigt avslöjande från gamla censurtiden. När hon klippte den kanadensiska husinvasionsthrillern Death Weekend (1976) tvingades hon se om den typ 5-6 gånger. Och ju fler gånger hon såg den desto mer började hon faktiskt att gilla filmen. För er som inte känner till filmen handlar den om ett gäng sluskar som terroriserar ett par i ett hus på den kanadensiska landsbygden. Filmen blev totalförbjuden både här och i ett flertal andra länder. En liten kul anekdot tycker vi. Nu drar vi mot Monsters of Film!

– Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: