Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ed Gein inte unik med matskålar av kranier

Publicerad av admin 18 Feb 2011

Wisconsin-farmaren Ed Gein, känd för sina likuppgrävaräventyr och mord och att han gjorde husgeråd av likdelarna, var inte så unik som många kanske trott. Aftonbladet skriver om nya arkeologiska fynd som gjorts i Storbritannien där forskare hittat matskålar gjorda av människoskallar. Kranierna tillhörde två vuxna och ett barn och tros vara 15 000 år gamla. Paleontologen Silvia Bello är upphetsad över fynden som han menar visar på stor hantverksmässig skicklighet.

– Skärmärkena och tänderna visar att huvuden rensades noggrant från mjuk vävnad kort efter att personerna dog. Sedan modifierades de genom att man tog bort ansiktsbenen. Slutligen formades kraniumen minutiöst till skålar genom att man slipade alla vassa kanter, säger Silvia Bello till Natural History Museums hemsida.

Frågan är om det rör sig om en ritual eller svår svält. Forskarna misstänker att kraniernas innehåll först åts upp för att sedan brukas vid en religiös ceremoni. Även i vikingagravar har det gjorts liknande fynd.

Det kanske inte är omöjligt att förebilden till Norman Bates i Psycho, Leatherface i Motorsågsmassakern och Buffalo Bill i När Lammen Tystnar hade sina personliga förebilder. Då kanske man får plussa på ”arkeolog” och ”paleontolog” på Ed Geins ”meritlista”. Om han inte var unik med matskålarna så hade han mängd andra bisarra användningsområden för likdelarna som torde framstå som rätt exklusiva, som västar av vaginor och bröst och rullgardinssnörringar gjorda av läppar. Om det kan ni läsa mer om här.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: