Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Minnesrunor

Publicerad av admin 16 dec 2010: 18:57

R.I.P.

John Barry [110131]
Den brittiske filmkompositören John Barry har avlidit 77 år gammal. Barry dog i en hjärtattack på måndagsmorgonen i New York, rapporterar flera medier. Barry var en av de absolut största kompositörerna inom filmen och knep under sin livstid hem hela fem Oscars för filmer som Dansar med Vargar, Mitt Afrika och Midnight Cowboy. Andra filmer Barry gjorde musiken till var Het Puls, Djupet, Bruce Lee-rullen Games of Death och senast krigsthrillern Enigma 2001. Men för många är han nog mest känd för att ha komponerat musiken till många av James Bond- filmerna och tv-serier som Snobbar som Jobbar. Vi hyllar Barrys konstnärliga karriär med att köra det fenomenala temat till Snobbar som Jobbar alias The Persuaders.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=t99QQIXez4M&feature=player_embedded” rel=”0″]

***

Jean Rollin [101216]
Den franske kultfilmsregissören Jean Rollin har avlidit efter en tids sjukdom 72 år gammal. Rollin drog sig inte för att visa människohud och var flitig på att använda pseudonymer, precis som kroppsfränderna  Jess Franco och Joe Sarno. Rollins var en av den erotiska skräckfilmskonstens verkliga tungviktare som drog till sig stora skaror fans runt om i världen. Bland mängden av filmer kan nämnas Requiem for a Vampire, Rape of the Vampire The Grapes of Death och Fascination (som finns utgivna på dvd här i Sverige av Njutafilms). Vill ni veta mer om Rollin och hans filmer så hittar ni hans officiella hemsida här.

***

Dino De Laurentiis (1919-2010) [101112]
Den legendariske italienske filmproducenten Dino De Laurentiis har gått ur tiden 91 år gammal, uppger flera medier. De Laurentiis filmkarriär inleddes redan på 40-talet och sträckte sig fram till ifjol då han köpte rättigheterna till varulvsnovellsamlingen St. Lucy’s Home for Girls Raised by Wolves. Alla skräckälskare minns hans signatur som seglat förbi i filmtexterna på en mängd klassiska skräckfilmer. The Dead Zone, Huset som Gud glömde 2, Silverbullet, Manhunter, Evil Dead 3 är bara några i raden. Under sin karriär arbetade De Laurentiis med mästarna inom filmkonsten med namn som Federico Fellini, Vittorio De Sica, Ingmar Bergman, Milos Forman, David Lynch, Mario Bava och David Cronenberg. Bland filmerna finns klassiker som La Strada, Barbarella, Serpico, Tre dagar för Condor och Blue Velvet. Dino De Laurentiis dog i sin bostad i Beverly Hills i Kalifornien den 10 november.

***

Ingrid Pitt [101124]
Hammers horrordrottning Ingrid Pitt har lämnat jordelivet 73 år gammal, uppger flera medier. Pitt led av hjärtproblem och kollapsade när hon var på väg till ett fan-event i London. Ingrid Pitt föddes i Polen och var en av den brittiska skräckfilmens största sirener med filmer som The Vampire Lovers och Countess Dracula. Hon hade en mindre roll i The Wicker Man och regissören Robin Hardy har bara goda minnen av henne: ”Hon var en väldigt attraktiv person i alla bemärkelser. Hon var en fantastisk skådespelerska men en mycket anständig människa också, det är inte alltid dessa två saker går tillsammans”. Pitt var även med i Örnnästet. Hennes sista film blev Sea of Dust från 2008.

***

Lisa Blount [101029]
Skådespelerskan Lisa Blount har avlidit 53 år gammal, uppger flera medier. Hon avled i sviterna av en ovanlig blodsjukdom som hon lidit av under 17 år. Blount är nog mest känd för rollen som Debra Wingers bästa vän i En Officer och en Gentleman. Men för skräckfansen är det filmer som Död och Begraven, Cut and Run och Prince of Darkness hon satte djupast avtryck. Framför allt den snygga sjuksystern med den långa sprutan i Död och Begraven, som man minns med fasa när hon dök upp på den stora duken i början av 80-talet. Senare i livet blev hon producent och vann en Oscar för bästa kortfilm för The Accountant 2001. Blount avled i sitt hem i Little Rock, Arkansas, på onsdagen.

***

Dennis Hopper [100530]
Skådespelaren och Hollywoodrebellen Dennis Hopper har avlidit 74 år gammal i sviterna av prostatacancer. Hopper slog igenom som regissör till Easy Rider där han gränslade motorcykeln tillsammans med Peter Fonda och Jack Nicholson. Hoppers filmmeritlista sträcker sig över 200 filmer och andra kända filmer där han lämnade djupa avtryck var Den Amerikanske Vännen, Apocalypse Now, Blue Velvet och Hoosiers. Oavsett vilken roll han gjorde så var den alltid minnesvärd, som den lustgasberoende psykopaten Frank i BV. Få kunde gjuta galenskap i karaktärer som Hopper. Men horrorfantasterna minns nog framför allt hans oförglömliga insats i rollen som Texas Rangern ”Lefty” i Motorsågsmassakern 2 med den klassiska motorsågsduellen mellan Leatherface och Hopper, som är en filmhistorisk milstolpe. Rest in Peace.

Joe Sarno [100427]
Den amerikanske kultregissören och Sverigevännen Joseph W Sarno har lämnat jordelivet efter en kort tids sjukdom. Det är med stor sorg vi tagit emot beskedet om Joes bortgång på hemsidan The Video Watch Blog (som skrivit en fin minnesruna). I Sverige är Joe Sarno mest känd för kultporrfilmen Fäbodjäntan men hans stora kulturgärning finner man inom den sexploitationfilm som växte fram under 60- och 70-talen där Joe var en av de stora pionjärerna med filmer som Sin in the Suburbs, Passion in hot Hollows, Abigail Leslie is Back in Town, Inga och Butterflies. Men han kunde även göra lite annorlunda utflykter som musikalfilmen Step Out of Your Mind. Sarno spelade in ett flertal filmer i Sverige med svenska skådespelare som var och fortfarande är verksamma inom den etablerade spelscenen. Genom sina svenskproducerade filmer bidrog Sarno till att begreppet ”Den svenska synden” blev berömt utomlands. Bland annat komponerade Mikael Rickfors och Björn & Benny soundtracken till hans klassiska Inga-filmer (1968 och 1971) med Marie Liljedahl och där Tages frontman Tommy Blom spelade den andre huvudrollen i den senare. Filmerna är den direkta orsaken till att alla svenska kvinnor i Hollywoodfilmerna sedan dess heter Inga.

För Rysarnytt har Joe Sarno haft en särskild plats i hjärtat. Joe och hans fru Peggy har bott i Stockholm under sommarmånaderna sedan 60-talet och vi hade förmånen att få träffa dem under avspända former. Joes varma och roliga personlighet smittade av sig direkt vid det första mötet under en intervju sommaren 2007 (ytterligare en här). Vi bibehöll kontakterna vilket sedermera resulterade i en minnesvärd utekväll på restaurang Eken vid Slussen i Stockholm som vi och paret Sarno hade tillsammans Subdvd- och Studio S-gänget sommaren 2008. Att Joe dessutom hade spelat in flera scener till Lauras Toys från 1975 i dessa miljöer gjorde inte kvällen sämre. Joe Sarno gick ur tiden måndagen den 26 april i New York. Han blev 89 år och efterlämnar fru och barn. Tack för alla filmer. Vila i frid!

Lämna en kommentar: