Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Maniac Cop: Matt Cordells 10 bästa

Publicerad av Rysarnytt 14 dec 2012: 08:13

Det finns gott om vanställda figurer med tragisk historia och extremt hämndbehov i skräckgenren. Killar som gillar att ge igen för gamla ostar och dåliga viner. En kille i branschen som förtjänar uppmärksamhet är Matt Cordell. Mer känd som Maniac Cop. Han förtjänar inte bara uppmärksamhet, tanter och farbröder. Han förtjänar fanfarer, medaljer och presidenthandslag och ett rejält skjut som kakaopulvret på irish coffeen.

maniac-cop-matt-cordell

Rak i ryggen som en fänrik patrullerar han ensam om nätterna med sin knivbatong och ett fejs som till och med Jason Voorhees skulle vara glad att slippa byta med. Åtminstone i sin ungdom. Jag refreshade Maniac Cop-sviten nyligen. En stabil serie av gammalt fint märke med många läckra scener. Lite märkligt regisserad med en del ologiska hopp och där William Lustig återanvänder flashbacks i flitigaste laget för att man ska känna sig helt bekväm i fåtöljen. Story och intrig skulle också behöva en upputsning. Men det är formaspekter som vi inte behöver bry oss så mycket om när vi har alla underbara New York-miljöer och Matt Cordell som bär upp allt på sina titanaxlar. Eller Cåååårdäääälll som han plågsamt väser fram i tvåan. Förträffligt spelad av Robert Z’Dar.

Det är lätt att berusas av Cordell och hans hejdlösa röjande. Man tömmer glas på glas för att hänga med i turerna och försöka förstå vad som utspelar sig på tv-skärmen. Kände att jag var tvungen att nita upp Cordells 10 bästa på anslagstavlan med bultpistol. Mest Cordell för pengarna får vi i Maniac Cop 3: Badge of Silence. Den är ett mästerverk om vi håller oss strikt till Cordells kill skills. Dessutom för man in Cordell i den klassiska tragedins berättartradition på ett bättre och mer begripligt sätt i den sista filmen. Ni fattar om ni orkar hänga kvar i den här genomgången. Det blir också mer smörj för scumbags.

En hård snut
Cordell var en hårdför NYPD-snut som röjde upp bland dräggen och satte dem bakom lås och bom tills han blev bedragen av sina egna och hamnade själv bakom galler där han fick betala med sitt liv. Men han överlevde mirakulöst. Svårt sargad återvände han ursinnig från andra sidan utrustad med övernaturliga krafter och ett deformerat ansikte som bara blir värre och värre för varje film. Han blir en slags tragisk Orfeusgestalt som för ett enmanskrig mot hela poliskåren och alla som kommer i hans väg. Det är lite svårt att greppa hans mission, den förändras från film till film och har ingen riktig röd tråd. Lustig verkar inte veta vad han vill med sin vedergällningsmaskin. Alla ryker som flisor. Good people, bad people. Han är i djup konflikt med systemet kan man säga. Men djupt inom sig bär Cordell på jävligt starka känslor. Särskilt för sargade poliskvinnor.

Nu börjar vi vara redo för lite live show känns det som. Vi tar och går på knock och spanar in vad det är för kille vi har att göra med här och kör hans paradnummer på en gång. I Maniac Cop 2 utklassar han alla med hästlängder när han går bärsärk och blåser ut en hel polisstation. Kolla in hur storstilat för att inte säga grandiost han går genom glasdörrar och skjuter i värsta John McClane-stil och slänger konstaplar som de vore tygdockor. Julkransen som fastnar på skallen som en krona på en kung är också helt underbar. Nobelklass på den entrén.

Maniac Cop
Nu tar vi och backar bandet och följer sviten kronologiskt då Cordell fortfarande har lite mänsklighet kvar i ansiktsdragen. Här två ungdomar som gillar intimt umgänge medan de väntar på grönt ljus. Cordell har dock andra planer för paret.

Slutscenen med allas vår favorithjälte Bruce Campbell och hans sköna snutkollega och älskarinna Laurene Landon kommer vi inte förbi i den här genomgången. Här ser ni att Cordell ser ut ungefär som oss andra en dålig dag på jobbet. Lite argare än en vanlig medelsvensson men annars skulle han kunna platsa på vilken arbetsplats som helst.

Maniac Cop 2
Tillbaka till tvåan nu då. Här jagar Cordell Laruene Landon och Claudia Christian med snutbilen i ett starkt gnistregn som jag utelämnat det mesta av. Blir på tok för långt klipp annars. Tjejerna rattar bilen på fälgarna och det blir boom krasch boom boom. Cordell kastar brudar och snubbar med samma outtröttliga energi. Varken kulor eller motorsåg biter på Cordell. Är man uppfylld av starka känslor tål man det mesta som bekant.

Nu kan jag inte hålla mig längre. Den här är väldans fin. Cordell har en tête-à-tête med en scumbag som gillar att mörda strippor och sitter här djupt nedsjunken i en stol i hans näste där han lättar på tungan i en av seriens extremt sällsynta Cordell-repliker. Genialiskt. Sköter ni snacket så här på en anställningsintervju så har ni jobbet garanterat. Åtminstone om jag var rekryterare. Direktörslön skulle ni få, med extra mycket friskvård.

Maniac Cop 3
Nu har vi kommat till tredje filmen i serien. Precis som vi andra är Cordell utrustad med känslor. Starka känslor. Cordell spanar efter snuttjejen Gretchen Becker som efter att ha lurats i en fälla ligger i koma på sjukhus. Något Cordell givetvis kan identifiera sig med. En skrupelfri snutboss vill dessutom att man drar ur slangarna för att sopa undan alla spår. Cordell röntgar skitstöveln sönder och samman men det klippet var jag tvungen att stryka för att få ihop en 10-topplista. Han får lite flashbacks från tvåan där han eldhärjad gör upp med kåkfararna som hudflängde honom. Sedan dyker ännu en närgången scumbag upp och blir bjussad på en galen lufttur medan Cordell pepprar honom full av bly i bästa Clintan-stil.

Gretchen Becker drömmer om att hon växlar ringar med en förväntansfull brudgum. Ett drömbröllop vi alla längtar efter helt enkelt.

Här en knulldoktor med scumbagbeteende som intresserar sig mer för kvinnliga kollegor än sårade och sjuka patienter. Cordell vet att besk medicin är det enda som biter på sådana killar. Kolla in hur snyggt han för med sig defibrillatorn upp på sjukhustaket.

Nu går vi vidare med en fantastisk kärleksscen i klass med Romeo & Julia eller någon annan film med Olivia Hussey. Viktigast är att Hussey är med. Cordell förenar sig med en brinnande Gretschen Becker i ett försök att rädda henne undan lågorna och döden. Rena rama Kristus-uppoffringen. Men han orkar inte bära henne ända fram och ta emot segerkransen utan segnar ihop före utgången. Så är det ju ofta i livet att vi kämpar väl men faller ihop innan målsnöret. Lägg märke till hur läckert han för över stafettpinnen till kommissarie Robert Davi som gör samma procedur med Caitlin Dulany.

När man tror att allt är över och Davi och Dulany går in i den ändlösa glädjen ikväll så kör Matt Cordell upp med sin snutbil brinnande av ilska och prejar in kärleksparet. Hivar bilar och grejer. Arg som ett bi och mer levande än död. Mer förbannad än levande. Mer rosenrasande än ångestfylld. Mer dominant än stigmatiserad. Mer grälsjuk än stum. Mer…nä slut på larvet. Meine Damen und Herren, en helvetesvarm applåd för Matt Cordell.

– Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: