Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Tourist Trap

Publicerad av admin 4 feb 2011: 23:06

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Tourist Trap
Utgivningsår: 1979
Regissör: David Schmoeller
Skådespelare: Chuck Connors, Tanya Roberts m fl

Stefan Särnefält (2008)
Studio S-reporter: Ni har en film i er katalog som heter Dödens Mannekänger. Känner ni till den?
(tystnad)
Videouthyrare nr1: Ja
Studio S-reporter: Den har blivit totalförbjuden av den svenska filmcensuren.
(tystnad)
Videouthyrare nr2: Nej, den har väl blivit eh.. förbjuden hittills, men den håller på… den kommer så att säga att tas upp för prövning igen förmodligen.
Studio S-reporter: Vad är det för våld som förekommer i den?
Videouthyrare nr1: Man kan säga att det handlar om en…huvudpersonen i filmen är sjuk. Och har en… har en massa…han gör alltså sjuka handlingar. Han har skyltdockor som han sätter liv på med någon form av teknik och skrämmer några vanliga människor som kommer till det här stället. Det är en typ av skräckfilm men det är inga riktiga våldshandlingar i den.

We are going to have a party! How do I look? How do I look?

Har ni precis som jag haft den festrepliken trallandes bakom dockmasken de senaste två-tre decennierna? Jasså, inte det! Vad har ni trallat på då? Händerna? Vi snackar i alla fall om Studio S-klassikern Tourist Trap – i folkmun (läs Göran Elwins lösskägg) kallad Dödens Mannekänger. Ni har säkert redan luskat ut att det var ett utdrag från det gamla Studio S-programmet ni läste i inledningen. Givetvis blev man glad som en Sune Mangs bland skolflickor och smörgåsbord när man efter programmet fick tag i dessa mannekänger. Nu har jag sett om den och blev faktiskt varken särskilt rädd eller besviken.

När jag blir gammal ska jag slå mig ned vid en gammal american gas station på landsbygden där jag kan torka bilfönster med blodig trasa och klämma budweiser i solgasset. Kanske blåsa ärtor med ärtrör på kaxiga teenagers om jag är på det
humöret. Vi får se hur det blir med den saken. Filmen börjar åtminstone vid en gammal bensinstation på landsbygden där en hjälpsökande kille råkar ut för en liten överraskande dockattack. Gillar filmer som går på knock direkt. Speciellt
dockknock.

Landsbygd, övergivna bensinstationer, teenagers, mord. Vi rör oss alltså på klassisk mark. När resten av ungdomar börja söka efter sin kompis hamnar dom hos Slausens Lost Oasis. Ett museum med mekaniska mannekänger som drivs av Mr Slausen alias Chuck Connors (Massa Moore i tv-serien Rötter). Tourist Trap lånar friskt från Psycho, Texas Chainsaw Massacre och House of Wax (Chainsaw-killarna Bob Burns och J. Larry Carroll är faktiskt involverade här).

You’re soooo prettyyyyy. Why don’t you liiiike meeeee?

I like you, Slausen. Connors är stjärnan i filmen. Eller ska vi säga hans brorsa? En slags Norman Bates figur med Beppe och Leatherface komplex. Plocka bort Slausen och hans mannekänger och ni har nog inte mycket till film kvar. Hans leksaksvärld bjuder på komiska ingångar till otäckheterna. Det här är en film för maskfansen. Det är sällan man ser så många masker så omsorgsfullt anpassade för varje enskilt tillfälle. Bara njuta loss.

Tyvärr är skådepeleriet i övrigt på rätt låg nivå. Den gamla sexbomben Tanya Roberts må va snygg som en skyltdocka men talangen är bottenlåg. Skyltdockorna är mer underhållande än ungdomsgänget. Samtidigt måste jag erkänna att vaggande skyltdockor som spökropar i skuggorna kanske inte är så himla skrämmande längre även om det är förbannat stämningsfullt. Tyvärr blir det också en smula löjligt att man gjort dockorna så ”levande”. Fattar inte hur den svenska filmcensuren resonerade när de förbjöd den här rullen. Filmen har sina ups and downs och det kanske är därför man tycker att den fortfarande är charmig. Den absurda galenskapen vinner i längden.

Tourist Trap bjuder kanske inte helt oväntat på en del skruvade scener. Som när Slausen dricker kvällssoppa med en av sina mannekänger och huvudet plötsligt rullar iväg under konversationen: Aaaahh… I got to fiiiiiix thaaaaaaaat! Älskar uttalet när han pratar med sina dockor. Eller när han under högtidliga fanfarer avfyrar sitt General Custer vs Sitting Bull-kitt och sköna Tanya springer och duckar för kulor och yxor. Dockhuvuden flyger, krukor krossas, fönsterglas splittras och mitt i slagfältet sitter Slausen och skrattar som en dåre. Riktigt crazy.

Slausen: Hahahahaha…Isn’t she something?
Molly: You are insane!
Slausen: You wouldn’t say things like that. I was trying to be niiiiiiice

Just det! Försök vara lite snälla mot varandra.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: