Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Colour out of Space

Publicerad av admin 22 aug 2013: 20:22

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Colour out of Space hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask-skuggad
Produktionsår: 2010
Regissör: Huan Vu
Manus: H.P. Lovecraft, Huan Vu
Medverkande: Paul Dorsch, Jürgen Heimüller, Ingo Heise m fl
Distribution: Njutafilms

The colour out of space dvd cover

Lovecraft-sällskapet har finansierat ett par suveräna Lovecraft-historier på senare. Säkert en del som svepts med av magin i The Call of Cthulhu och The Whisperer in Darkness. Den senare ett jävligt bra släpp av Njuta för övrigt och som jag utsåg till fjolårets bästa skräckis. Och nu släpper man en till Lovecraft-pärla. Inte Lovecraft-sällskapet, utan Njuta. Den når kanske inte riktigt upp i samma klass som de övriga men höll mig mig kvar i soffan hela filmen utan toalettbesök.

Man har på ett uppfriskande sätt tagit sig friheten att stuva om lite i historien och sånt har vi inget emot så länge man inte klantar till det för sig. Och det gör man inte här. Man har förflyttat storyn till Tyskland och 1975 dit en amerikansk kille anländer för att leta reda på sin försvunne far. Trådarna leder honom bakåt i tiden till andra världskriget och ett mystiskt meteoritnedfall på landsbygden som förvandlat miljö och människor in some strange ways.

Precis som de tidigare filmerna är The Colour out of Space filmad i svartvitt och det känns som det är helt rätt väg att filma Lovecrafts mysterier på. Man har fångat in stämningen i berättelsen på ett fint sätt och undertonerna vibrerar på rätt frekvens där skräcken kommer smygande och trådarna nystas upp bit för bit. Och det går jävligt långsamt. Fast det är aldrig ointressant. Många filmer är snabba som tidiga Accept-låtar men totalt ointressanta. Ibland dyker Bruce Willis upp i dem men långt ifrån alltid.

Jag gillar hur Mr Vu skildrar det osynliga hotet som trotsar vetenskap och förnuft och hur människorna och omgivningen runt omkring påverkas och sugs in i det overkliga. Det brister visserligen en del i skådespeleri och regi men trots det är det ändå en av de bättre Lovecraft-filmatiseringarna jag sett.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=v6TjbEf_neI” rel=”0″]

Kommentarer

  1. 23 aug 2013: 00:23
    Tommy Söderberg

    varför har jag missat denna..?

  2. 23 aug 2013: 10:20
    admin

    Inte lätt att ha koll på allt men nu har du ju nåt att se fram emot 😉

Lämna en kommentar: