Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Her

Publicerad av Rysarnytt 13 feb 2014: 16:14

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Her: hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask
Utgivningsår: 2014
Regissör: Spike Jonze
Manus: Spike Jonze
Medverkande: Joaquin Phoenix , Scarlett Johansson, Amy Adams, Rooney Mara m fl
Distribution: Sony Pictures

her spike jonze 2014

Tekniskt sett är ju Her inte en rysare, men eftersom den är klassad som sci-fi på Imdb, väldigt märklig och en blivande kultfilm så tyckte jag att en liten recension skulle passa här på Rysarnytt.

En nyskild man iakttar sina vänners relationskäbbel med trånande blick. Han älskade sin fru men klarade inte av ebben och floden i hennes labila känsloliv samtidigt som han saknar den vardagliga nötningen mot en annan människa. Mot sin vilja faller han för sin mobiltelefons intelligenta operativsystem Samantha, som är designat för att förutse och tillgodose minsta vink.

Men Samantha visar sig ha sidor och djup varken han eller allra minst hon hade kunnat ana – kan deras ömtåliga spirande relation överleva deras vitt skilda begrepp om vad kärlek är?

Briljansen hos Her är, att ur vad som först är en Ray Bradburyisk spin på vår tids navelsträngsliknande förhållande till våra smarta telefoner, föds en allmängiltig historia om kärleken och dess många komplexiteter. Regissören Spike Jonze lyckas även tillsammans med sina skådespelare fånga den fysiska ljuvheten i kärleken – även om det är i en relation där den ena parten inte existerar fysiskt alls. Låter det som en mindfuck?

Det är Her med råge, men den rekommenderas varmt. Enda invändningen jag kan komma på är att alla män i filmen av någon estetisk anledning jag inte kan förstå har superhöga midjor på sina byxor – illa för en annars mycket fager film. Lägger dock med en brasklapp om att jag anser mig som jävig eftersom jag skulle hångla upp mitt gamla 8-bitars Nintendo om det hade Scarlett Johanssons röst.

– Rosie Gibson

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=WzV6mXIOVl4″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: