Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Halloween 2 2009

Publicerad av admin 31 jan 2011: 01:15

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Halloween 2
Utgivningsår: 2009
Regissör: Rob Zombie
Skådespelare: Malcolm McDowell, Brad Dourif, Tyler Mane m fl


Stefan Särnefält (2009)
Rob Zombie forsätter sin terapislasherresa i uppföljaren. En film som inte har något med originalets uppföljare att göra ska sägas. Nu har det gått ett par år sen slakten i Haddonfield. Michael Myers är försvunnen och hans syster är ett nervvrak som hemsöks av mardrömmar och frekventerar hjärnskrynklaren. Dr Loomis livnär sig som sensationslysten författare och fyller fickorna med dollar. Meyers morsa återvänder som vålnad i Myers hallucinationer och får honom återigen att styra kosan mot Haddonfield. Med andra ord upplagt för slaktfest. Tyvärr kommer själva festen av sig.

Zombie spänner varenda muskel för att få in så mycket skrot som möjligt i degen; den amerikanska girigheten, människans fåfänga, ondskans ursprung, symboler i form av vita hästar, psykiatrins impotens, dysfunktionella relationer… Av Loomis återstår bara en patetisk månglare som fåfängt parasiterar på tragedierna för att få sola sig i medieglansen. Inte riktigt den Loomis man är van vid och som tidigare fungerade som Myers motpol. Nu har ondskan plötsligt två ansikten. Myers syster kämpar med att må så illa som möjligt filmen igenom och det blir tröttsamt i längden. Ingen skugga över Brad Dourif men en sån kille ska inte tvingas köra på ettans växel en hel film.

Hela filmen påminner annars om en ända lång trailer. Zombie klipper och klistrar sina darlingar men misslyckas med att göra en genuin spänningsfilm. Dock får han till det i mordscenerna. Tyler Mane har verkligen hittat formen i den här filmen. Han styckar som en hel slaktfabrik med en energi hämtad från en högspänningsledning. När han inte styckar stryker han omkring som en luffare med jätteskägg och rotar i soptunnorna. Så oglamorös ter sig vardagen för en slasherikon.

Zombie har faktiskt en rätt imponerande lista med birollsinnehavare och det är trist att han inte lyckas klämmar ut mer ur den tuben. Bastarden Richard Brake (Doom, Outpost) är inte oväntat ful i mun som likbilsförare med nekrofila böjelser. Jag tror inte all såpa i världen skulle kunna tvätta den munnen ren. En sån kille behöver betydligt mer screen time. Men som alla slasherfans vet så är straffen för såna snubbar obarmhärtiga. Säga vad man vill om den här filmen men Zombie har åtminstone gjort en helt egen Halloweenfilm som blixtrar till i enskilda scener. Men mycket roligare än så blir det tamejtusan inte.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: