Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Eden Lake

Publicerad av admin 29 jan 2011: 10:50

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Eden Lake
Utgivningsår: 2008
Regi: James Watkins
Skådespelare: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Jack O’Connell, Finn Atkins, Thomas Turgoose

Michael Korell (2008)
Inledningen av Eden Lake är briljant i all sin enkelhet. Ett förälskat par, Steve och Jenny, åker på en romantisk campingweekend och njuter av livet på landet. Men idyllen bryts snart av att ett högljutt ungdomsgäng anländer till strandplätten. Steve tröttnar till slut på deras provocerande oväsen och går fram till dem. Han börjar munhuggas med gängledaren, vilket blir början till en accelererande våldsspiral. För sent inser Steve att det kanske inte var världens bästa manöver att konfrontera ett ungdomsgäng på en plats där ingen kan höra en skrika. Underskatta aldrig barn i flock, inte ens när de verkar små och harmlösa och gör sånt som småkillar ofta gör för att försöka verka tuffa, till exempel spottar på marken flera gånger. Det börjar med tämligen oskyldiga pojkstreck, som att skära sönder bildäcket men trappas snabbt upp. Upplägget låter kanske inte direkt unikt, men genomförandet av dessa scener är lysande. Nästan så att de är mer gastkramande än när själva jakten sätter igång och filmen istället blir en blodig standardterrorfilm och tappar en aning i kvalitet. Men det är ändå spännande ända till slutet.

Handlingen i Eden Lake är inte så långt ifrån verkligheten vilket gör att den känns extra obehaglig. Här har vi ett praktexempel på hur dominant en gängledare kan vara och få med sig hela klungan trots att flera av dem egentligen inte vill vara med. Dessutom får vi också ett exempel på hur mobiltelefonens videokamera har bidragit till ökad omfattning av misshandel och trakasserier bland främst ungdomar. Regissören har garanterat haft sitt hemlands gängproblematik i åtanke, där det i princip är skåpmat att läsa om ungdomar som knivhuggit varandra till döds. Som svensk åskådare relaterar jag till allt från aktuella händelser som Ricardo och Rödeby till äldre tragedier som John Hron, inte minst då filmen till stor del utspelar sig vid en sjö. I filmsammanhang är nästan alltid oskyldiga offer, men det här är en film som på ett trovärdigt sätt visar hur det skulle kunna gå till i verkligheten när man råkar vara på fel plats vid fel tillfälle.

Bra skådespel bidrar också till den höga trovärdigheten. Främst Kelly Reilly som spelar Jenny med en smärtsam inlevelse. Två av ungdomarna spelas av Jack O’Connell och Thomas Turgoose från This is England. De är minst lika bra här, även om Thomas Turgoose inte får lika mycket utrymme i den här filmen. Eden Lake är närmare verkligheten än de flesta andra rysare jag sett, även om det blir lite överdrivet emellanåt. Man hade gärna sluppit några klichéer och logiska luckor, som att man inte blir upptäckt i en sopcontainer mitt i skogen, trots att det är det enda uppenbara stället man kan gömma sig på. Trots en del brister är det överlag en riktigt stark debut av James Watkins som garanterat haft allt från Deliverance och The Last House on the Left till Them och Frontière(s) som inspirationskällor. Rekommenderas, inte minst om man vill sitta och känna sig som en maktlös, upprörd åskådare. Filmen visades på 2008 års upplaga av Stockholms Filmfestival.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: