Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Död och Begraven

Publicerad av admin 28 jan 2011: 18:41

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Död och Begraven
Utgivningsår: 1981
Regissör: Gary Sherman
Skådespelare: James Farentino, Melody Anderson, Robert Englund m fl
Distribution: Optimum Releasing

Stefan Särnefält (2009)
Welcome to Potters Bluff! Den gamla gudsförgätna kusthålan i Rhode Island är det säkert en del old geeks som minns med ett obehagligt grin. Jag minns när jag klämde den här på bio för ett stort antal månvarv sedan och staplade ut därifrån med darriga tonårsben. En hyfsad värdemätare i sammanhanget. Det här var riktigt bra skräck som skakade om en i märgen. Det talades om folk som svimmade och lämnade salongen och sånt gav givetvis enorma pluspoäng i ett oförstört tonårshjärta. Kanske går att jämföra med von Triers Cannes-visning av Antichrist.

Död och Begraven är skriven av författarna till Alien och utspelar sig i ett litet kustsamhälle där en rad turister mördas på ett överraskande bestialiskt sätt av lokalbefolkningen. Vad sägs om att bli inlindad i ett fisknät, indränkt med bensin och sedan påtuttad och fotograferad av ett gäng kustfreaks? Det är riktigt gory och våldsamt. Och kanske lite obegripligt egentligen om man ser till själva grundhistorien. Men det är skräckfilm vi talar om och lite motsägelsefulla element brukar hänga med på köpet.

Sheriffen i stan, spelad av James Farentino, börjar undersöka de bisarra mordfallen och börjar fatta att allt inte står rätt till i idyllen. Under ytan i Potters Bluff gömmer sig mer än vad Uno Svenningsson kan föreställa sig. Farentino gestaltar den allt mer förtvivlade och desperata sheriffen riktigt bra måste sägas. Det vilar en obehaglig stämning över hela anrättningen. Slutet är också överraskande och mardrömslikt. Mer vill jag inte avslöja. Sedan är det ju alltid skoj att se Robert Englund i sin tidiga karriär innan Krueger-masken kommer på. Det här riktig old school horror och rekommenderas för alla som ska fira sin semester vid kusten i sommar.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: