Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Chock

Publicerad av admin 27 jan 2011: 16:48

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Chock
Utgivningsår: 1997
Regi: Michael Håfström m.fl.
Skådespelare: Ernst-Hugo Järegård, Eva Röse, Kjell Bergqvist m fl

Jonas Danielsson (2007)
Förr i världen när Canal+ hette Filmnet producerades en helsvensk episodskräckis a la Tales from the Crypt med självaste Ernst-Hugo Järegård som presentatör. Hela åtta rysaravsnitt med svensk skådespelarelit gör Chock till en trevlig bekantskap. I episoden ”Dödsängeln” (Håfström) spelar Kjell Bergqvist läkaren Leif Tegnel som går under namnet Dödsängeln eftersom hans patienter i rum 36 alltid dör. Historien ramas in med hjälp av alla skräckfilmens klassiska grepp som blixtrar och dunder samt monsterfilmsmusik.

I avsnittet ”Förbjuden frukt” (Chris Anthony) är det däremot en ung bananpackare som utvecklat en fobi för just bananer som hon tror innehåller ormägg. Hon skickas självklart till närmsta psykolog för att bearbeta sin irrationella rädsla. Frågan är om den verkligen är så irrationell… Bakom det fantasieggande namnet ”Kött” (Anders Lennberg) döljer sig en svensk, mindre smart, version av Bigas Lunas Anguish där Zelda Rubenstein repriserar sin roll som sjuklig, totaldominerande morsa. Det visar sig snart att sonen har andra intressen än att ta hand om sin kära mor, bland annat att smygfilma en ung kvinna med äktenskapsproblem.

Chock är inte direkt något mästerverk men bjuder på en hel del djärva filmexperiment för att vara gjord i Sverige i mitten av nittiotalet. Som alltid är den största behållningen Ernst-Hugo Järegård som banne mig är klippt och skuren till att presentera slika morbida historier.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: