Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Chemical Wedding

Publicerad av admin 27 jan 2011: 16:27

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Chemical Wedding
Utgivningsår: 2008
Regissör: Julian Doyle
Manus: Bruce Dickinson
Skådespelare: Simon Callow, Kal Weber m fl

Helena Bjuresäter Sjöholm (2008)
Bruce Dickinson borde nog inte ägna sig åt manusförfattande något mer. Både han och Ozzy klarar att sjunga om Crowley, men att göra film om den mytomspunne mannen fixar Dickinson inte alls. Eller om det nu är Julian Doyle som schabblar bort sig, jag vet inte. Men något har gått väldigt snett.

Filmer med ockulta inslag ska vara både underhållande och läskiga. Helst lite allmänbildande. Det var länge sedan man fick uppleva något i stil med Exorcisten, Hellraiser eller Omen. Chemical Wedding platsar inte ens i filmhistorien, fast det lär ju vara oåterkalleligt nu. Allt är väldigt rörigt och jag har svårt att följa med i händelseförloppet faktiskt. Visst är det skönt med filmer som inte skriver en på näsan, men här hade jag önskat mig kronologisk vägledning och en ordentlig inledning till storyn.

Filmen bygger på myter om Aleister Crowley som rörde sig i hemliga sällskap, skrev poesi och älskade ockultism. Han dog 1947 i Hastings och det är ungefär där allt börjar, men sen blir allt suddigt och fånigt. Dickinson har många strängar på sin lyra, det kan ingen ta ifrån honom. Han är driftig, och det är ju bra, men någon gång måste ju även han trampa i klaveret. En mask.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: