Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Behind the mask

Publicerad av admin 26 jan 2011: 15:08

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Behind the mask – The Rise of Leslie Vernon
Utgivningsår: 2006
Regissör: Scott Glosserman
Skådespelare: Nathan Baesel, Angela Goethals m fl

Stefan Särnefält (2007)
Har du drömt om att bli en ny Jason Voorhees eller Freddy Krueger – bestämma över på vilket sätt alla ska dö på och vem som ska överleva? Nja, det kanske inte direkt är dom planerna man sitter och filar på under sina lediga stunder eller ens när man har tråkigt på jobbet. Leslie Vernon är dock undantaget. Han bjuder in några dokumentärfilmare och låter dem filma honom medan han avslöjar sina delikata slaktarplaner för den lilla staden Glen Echo.

Zoooom! Här har vi en lite udda kille som är både charmig och lustig och som vill visa vilket hårt och avancerat förarbete som krävs om man ska lyckas med uppgiften att slå ihjäl folk på samma sätt som Jason Voorhees i Fredagen den 13:efilmerna: flyktvägar ska täppas till, fällor ska gillras och locket ska läggas på brunnen…

Simpelt, visst, men trots allt en nypa originalitet i de här sammanhangen. Filmen är både en satir och hyllning till slashergenren och är faktiskt rätt välgjord, om än en smula töntigt. Blair Witch goes Scream, ungefär. Slasherikonerna Kane “Jason” Hodder och Robert “Freddy Krueger” Englund dyker också upp oväntat i filmen, men inte som vi är vana att se dem. Samt Zelda Rubinstein, hon med den berömda piprösten i Poltergeist.

Persongalleriet: Nathan Baesel (Vernon) – en psykopatisk variant av Jim Carey som funkar bra, man är osäker på vem han egentligen är, social och galen på samma gång. Oskulden Jenafer Brown (Virgin girl) som oturligt nog redan visar sig behärska grunderna i pippandets konst så väl att chanserna till överlevnad måste sägas vara obefintliga. Nice performance. Den darriga reportern Angela Goethals (Taylor Gentry) som gör allt för att komma bakom skinnet på Vernon. Ger Blair Witch-vibbar. Robert Englund (Doc Halloran) som Vernons psykiater som kämpar mot det onda. En nyslipad knivhandske skulle nog underlättat kampen. Men kul att se honom på den goda sidan, som på gamla V-tiden för den som minns (han var ju den snälla ödlan).

Vernons förberedelser följs genom dokumentärfilmarnas kamera fram till själva finalen, då filmarna plötsligt inser att killen menar allvar med planerna och de plötsligt blir en del i evenemanget. Dokukamerorna slocknar och slasherpartyt startar. Oops, killen mördar på riktigt och går inte längre att snacka med! Idén är dock bättre än själva filmen. Bitvis är det en ganska seg transportsträcka till den blodiga finalen. Men för inbitna slasherfans som har svårt att skilja på verklighet och fiction är den att rekommendera. Att vara slashermördare är ett sjuhelvetes grovgöra.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: