Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Army of Darkness

Publicerad av admin 25 jan 2011: 21:19

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Army of Darkness
Produktionssår: 1992
Regissör: Sam Raimi
Skådespelare: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Bridget Fonda m fl
Distributionsbolag: Studio S Entertainment

Mikael Jonsson (2009)
Precis som i ettan och tvåan i serien är den absolut största behållningen med Evil Dead 3: Army OfDarkness huvudrollsinnehavaren och kultskådisen Bruce Campbell. Killen är helt enkelt kung i lågbudgetrysarvärlden. And then some! Coolt är det också att han är god vän med monsterregissören Sam Raimi som på senare år regisserat Spider Man-trilogin.

På senare år har kungen Campbell dykt upp i en del hyfsade tv-serier och skräckrullar, men det är i 80- och 90-talsserien Evil Dead som han verkligen glänser med sina one-liners och stencoola miner. Han har på egen hand myntat en handfull klassiska one liners, numera flitigt använda av skräckfilmsnördar och småfinniga film freaks världen över.

I slutet på tvåan dras huvudpersonen Ash in i ett tidsvarp och i början på del tre dimper han ner på marken ungefär tusen år bak i tiden. Med sig har han det allra nödvändigaste; motorsågen, boomsticken och den coola attityden. Det blir ett äventyr med fajter mot de döda, lite romans, Necronomicon och lite motorsågande. De perfekta ingredienserna i en film helt enkelt.

Ska man plocka ut några extra bra bitar ur filmen blir det de småbilliga men charmiga effekterna och humorn. Scenerna med en massa mini-Ashar och den när han möter en jobbigt retlig version av sig själv är alldeles underbara. Känslan av att regissör Sam Raimi valde att lägga slantarna på rätt saker är genomgående under hela filmen. Detta trots den uppenbara b-filmskänslan.

Det enda negativa med denna klassiker är ett fåtal scener där regissör Raimi drabbas av storhetsvansinne. Scener som skulle passa bättre i en högbudgetfilm och som blir för fåniga t.o.m. med lågbudgetglasögonen på. Trist också att extramaterialet är fattigt. Det enda roliga är en bortslopad variant av inledningsscenen.

Army Of Darkness är riktigt underhållande och visar att både Sam Raimi och Bruce Campbell har känsla för komedi och gammal renodlad slapstick-humor. Visserligen var ettan och tvåan också mer roliga än läskiga, men i trean tar humorn ännu mer plats. Sköna effekter i en lågbudgetrysare regisserad med fingertoppskänsla och en Campbell i toppform.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: