Sommar och monsterfilmer passar lika bra ihop som en het texas chili och en iskall öl. Åtminstone om man var barn på 70-talet och minns SVT:s sommarskräckvisningar av Universals klassiska monsterfilmer. Därför kändes det som det var dags att plita ned de 10 bästa Frankenstein-filmerna genom tiderna i en topplista innan sommaren är över.
Frankensteins monster är det monster som filmatiserats flest gånger efter den berömde greven från Transylvanien. Temat med den galne vetenskapsmannen som leker Gud och försöker skapa mänskligt liv med hjälp av vetenskapens erövringar och framsteg är klassiskt och slutar aldrig att fascinera. Nästa steg i utvecklingen är AI så jag tyckte det var lika bra att låta ChatGPT knåpa ihop den här listan. En Frankenstein-lista skapad av AI kändes naturligt och självklart. Vi behöver inte bekymra oss mer över fåniga artiklar och listor skrivna av dödliga människor. Vi tar semester och upptäcker världen och bokar in oss på rymdmiljardärernas rymdcruisingresor och skålar i champagne och Vasa 1628 (ny sprit utvunnen ur en plunta som hittades på Regalskeppet Vasa). Om vi tränat tillräckligt mycket (har själv köpt Frisk & Svettis-kort i sommar) så kanske vi klarar att lyfta upp Jeff Bezos med våra bara armar och ta en selfie och kasta honom i en pool med The Blob-gele.
Nåväl, det där med AI-skriven topplista var ett semesterskämt. Jag har faktiskt gått fram och tillbaka som professor Baltazar och dragit i alla spakar jag kommit åt för att få till den här listan. Jag har hållit mig till den klassiska monsterhistorien och Mary Shelley och skippat filmer på samma tema som Frankenhooker, Re-Animator, Frankenstein meet the Spacemonster med flera. Alla sevärda på sitt sätt. SVT:s sommarskräckvisningar av de klassiska monsterfilmerna på 70-talet var det som la grunden för mitt skräckfilmsintresse, tillsammans med den berömda Studio S-debatten i början av 80-talet. Finns säkert några som kan känna igen sig i den beskrivningen. Här kommer mina 10 bästa Frankenstein-filmer.
De 10 bästa Frankenstein-filmerna
10.Victor Frankenstein (2015)
Snygg och påkostad produktion där Victor Frankensteins kompanjon Igor (Daniel Radcliffe) får en välförtjänt upprättelse då filmen till stor del kretsar runt honom. Fin öppning i gammal klassisk cirkusmiljö med högt och underhållande tempo men som blir tyvärr ganska snabbt lite för nervpåfrestande för min smak. Det beror framför allt på James McAvoys (Victor Frankenstein) överdrivna och gapiga spelstil. Fan lugna ned dig människa sitter man och mumlar genom filmen. Inte så mycket skräck men den läckra scenografin och gotiska stämningen förlåter en hel del.
9. Mary Shelley’s Frankenstein (1994)
Kenneth Branagh har valt att följa romanens story till skillnad mot merparten av filmadaptionerna. Själv tycker jag filmerna är roligare än romanen. En rätt bra berättad och regisserad Frankenstein med Branagh som Victor och Robert de Niro som monstret. Mycket känslor och drama men jag fattar inte varför Branagh själv ska envisas med att spela huvudrollerna i sina filmer. En rätt trist och färglös figur framför kameran om du frågar mig. Trots alla känsloutbrott och gester. Nästan i klass med Jason Bateman (Ozark är väl enda undantaget i hans fall). Hade däremot glömt bort att Tom ”Amadeus” Hulce var med i filmen. Vet inte vart han tog vägen men det var riktigt kul att se honom igen.
8.Flesh for Frankenstein (1973)
Kontroversiell och chockerande på sin tid för sina blodiga och nakna inslag. Känd även som Andy Warhol’s Frankenstein då han var med och producerade. Udo Kier spelar den galne vetenskapsmannen Baron von Frankenstein som är besatt av att skapa en ny superras. Och då behöver han ju både en manlig och en kvinnlig kropp. Känns idag inte lika upphetsande och chockerande. Men som en parodisk Frankenstein i exploation-tappning är den fortfarande rätt kul och intressant.
7.House of Frankenstein (1944)
Omvända roller när Boris Karloff återvänder till Frankenstein-universumet. Istället för monstret spelar han en galen vetenskapsman som sitter inspärrad i fängelse. Han lyckas dock fly och planerar att ta hämnd på dem som satte dit honom genom att skapa ett monster. Och han tar hjälp av både Dracula (John Carradine) och Varulven (Lon Cahney Jr). Under 40-talet kom en tornado av filmer på temat ”monster möter monster”. Man ville helt enkelt skaka liv i de gamla kultmonstren igen genom att föra samma dem i en och samma film. Jag tycker det är ganska kul. Här går allt bananas men den klassiska monsterfilmsfeelingen finns med hela vägen.
6.Abbott and Costello Meet Frankenstein (1948)
När den klassiska komikerduon Abbott and Costello tar sig an Frankenstein-historien så blir det inte oväntat fullt av galna upptåg och förväxlingar. Det här är den första filmen i deras monstermötessvit och vi får möta både Frankensteins monster, Dracula och Varulven, de senare gestaltade av de klassiska skräckikontolkarna Bela Lugosi och Lon Chaney Jr. Det är ungefär så knasigt och knäppt som man förväntar sig av en Abbott & Costello-film. Faktiskt fortfarande skojigt och underhållande. Jag gillar både Helan & Halvan, Charlie Chaplin och Bröderna Marx. Mest Bröderna Marx.
5.Curse of Frankenstein (1957)
Christopher Lee kliver in i rollen som monstret och gör det om inte med bravur så med äran i behåll. Karloff satte en så hög standard så att allt efter honom blir nästan parodiskt. Det här är precis året före Lee gör Dracula-karaktären odödlig i de klassiska Hammer-filmerna. Och det är Hammer som rattar även den här produktionen tillsammans med Terence Fischer. Det är dessutom den första Frankenstein-filmen i färg. Bara en sån sak. Lite mörkare Frankenstein än de äldre versionerna men fortfarande en klassisk Frankenstein-film med alla klassiska ingredienser. Hammer gjorde sedan en rad uppföljare, har bara sett Revenge of Frankenstein som också rekommenderas.
4.Son of Frankenstein (1939)
Det här är den tredje och sista filmen där Boris Karloff spelar monstret. Basil ”Sherlock Holmes” Rathbone spelar rollen som den berömde doktorns son som återupplivar sin fars obskyra projekt. Skillnaden är att han nu vill skapa en god version av monstret. Tyvärr har hans ohängde medhjäpare Igor spelad av Bela Lugodi andra planer för monstret. Underbar gotisk stämning med mycket regn och blixtar och läcker rekvisita samt en värdig avslutning i Karloffs monstertolkningssvit. Och Bela Lugosi briljerar som den ränksmidande Igor.
3.Young Frankenstein (1974)
Mel Brooks underbara och parodiska hyllning till Universals gamla klassiska Frankenstein-filmer (Det våras för Frankenstein på svenska. Hans filmer blev alltid en ”Det våras för” film i Sverige av någon märklig anledning) Storyn har Brooks framför allt plockat från Frankensteins son. Här med Gene Wilder som sonsonen Dr Frederick Frankenstein som reser till sin farfars slott i Transylvanien där han lär sig konsten att återuppliva en människa. Galen drift med hela historien men med hjärtat hela tiden på rätta stället. Marty Feldman som Igor är helt fantastisk och bjussar så klart på många härliga skratt.
2.Frankenstein (1931)
James Whales Frankenstein får nog sägas vara monsterfilmernas monsterfilm. Det hade gjorts några försök att filma Mary Shelleys roman före 1931 men det är först när Universal gav sig på historien som det verkligen slår gnistor om monstret. Inte riktigt lika fint utmejslad och finmålad som uppföljaren men ändå allt som man önska sig av en Frankenstein-film med galen professor, missförstått monster och en rasande mobb. Boris Karloff blev med filmen själva prototypen för monstret som skapades tillsammans med make up-nestorn Jack Pierce. Det är många skräckikoner som har haft Karloff som förebild. Vilket inte är svårt att förstå. Bland annat Kane ”Jason” Hodder, något han avslöjade i en tidigare intervju jag gjorde med honom 2012.
1.Bride of Frankenstein (1935)
Det är inte många uppföljare som bräcker originalfilmerna. Men Frankensteins brud är en av de få pärlorna av uppföljare som verkligen gör det. Båda filmerna dessutom med James Whale vid rodret. Här får han till det lite extra både cineastiskt och i berättandet med det missförstådda och kärlekstörstande monstret, som både får en brud och lär sig att prata. Här finns också flera fantastiska scener som kvalificerar sig in i filmhistoriens finrum. Min favorit är när monstret träffar den blinde eremiten och lär sig uppskatta vin, vänskap, musik och puffa på en cigarr. En underbar scen och det är svårt att inte fälla en tår.
Bonusfilm: Den första Frankenstein-filmen (1910)
Om ni inte har sett den första Frankenstein-filmen som gjorts så är det definitivt läge att se den nu. En trevlig liten stumfilm knappt 13 minuter lång regisserad av James Searle Dawley. Nästan lika kul som Georges Méliès Resan till månen från 1902 (världens första sci-fi-film). Spana in hur Dr Frankenstein skapar monstret genom att kasta in en näve kemikalier i en jättegryta och väntar på att det ska koka fram en människa.