window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Richard Lynch

Publicerad av admin 21 jun 2012

En klassisk b-filmskurk har sorgligt gått ur tiden. Mannen med det diaboliskt ärriga ansiktet Richard Lynch hittades död på tisdagen i sitt hem i Kalifornien. Dödsorsaken är i skrivande stund okänd.

Länge var Richard Lynch i likhet med Charles Napier (1936-2011) killen man alltid kände igen men inte hade namnet på. Att han såg ut som han gjorde berodde på att han lyckades tutta eld på sitt ansikte under en LSD-tripp på 60-talet. Han blev efter den olyckliga incidenten i hård konkurrens med Napier och William ”Falconetti” Smith sinnebilden för hur en äkta b-filmskurk skulle se ut och som sedan lade grunden för en lysande filmskurkkarriär. Ofta med gradbeteckning.

Lynch debuterade 1973 i Fågelskrämman med Gene Hackman och Al Pacino och sedan rullade rollerna in på skiftande fronter i filmer och klassiska 70-talsdeckare och sci fi-serier som Baretta, Starsky & Hutch, Buck Rogers och Battlestar Galactica. Han fortsatte under hela karriären att hoppa mellan tv och film och under de gyllene videoåren fyllde han videobutikshyllorna med titlar som det varken är lätt att hålla namnen eller räkningen på. Totalt blev det hela 160 roller. En imponerande insats med andra ord. Tillsammans med Ruggero Deodato gjorde han The Barbarians och fantastiska Cut and Run. I Joseph Zitos Invasion U.S.A. spelade han ond ryss som får problem med kickskägget Chuck Norris och i One Man Force strålade han samman med ovan nämnda Napier, vilket inte var enda gången i karriären. En av hans mer kända filmer är annars sword and sorcery-äventyret Det Grymma Svärdet.

På senare år har vi kunnat se honom i skräckisar som Laid to Rest och i Rob Zombies nyinspelning av Halloween. Han återförenades i fjol med Zombie i precis färdiggjorda The Lords of Salem som tragiskt nog kom att bli hans sista film. Richard Lynch blev 76 år.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: