window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Julfavorit i repris: Rysarnytts alternativa julvärdslista uppdaterad

Publicerad av Rysarnytt 24 dec 2016

Juletider är både knäck- och skräcktider och något som saknas numera på julafton är en riktig julvärd man kan hålla i handen när flaskan är tom. Rysarnytt snickrade häromåret ihop en exklusiv julvärdslista och nu har vi uppdaterat den med ett par läckra bubblare. Vi missade dessvärre en av det svenska julfirandets mest ikoniska figurer i förra listan. Gissa vem?

Stabila traditioner
Jul är långkok och stabila traditioner och stora högar med vintageporr (tänk snöhögar som plogats upp efter ett vinteroväder) men när det gäller julvärdar har inte SVT längre någon tydlig och genomtänkt programfilosofi som bygger traditioner. Därför presenterade vi häromåret en liten alternativ julvärdslista.

Tillsammans med vår trofasta vän, festfixaren och brustablettdrinkblandaren K. Jörgensen (till höger på bilden), handplockade Rysarnytt fem glorifierade kandidater till SVT:s julvärdskap för att ge julens budskap om frid i husen en mer stämningsfull inramning. Eller kort och gott ett välbehövligt ansiktslyft. Som dessutom rimmar fint som en svålrik julskinka i svåra wellness- och fitnesstider som nu. Ni har väl inte missat trailern för Gore Verbinskis A Cure for Wellness? Helt fantastisk.

Det är ett extremt starkt startfält vi har att göra med här så det gäller att ha nerverna under full kontroll och ingen onödig digital teknik instoppad i underbyxorna som stör uppmärksamheten. I år har nämligen listan uppdaterats med två rykande bubblare! Ni hittar dom längst ned. Då är det väl inte så mycket mer att tillägga än att önska alla en riktigt god och snapsrik jul!

Matt Cordell – Maniac Cop
Vi hade då det begav sig precis gjort en specialhyllning till verdergällningssnuten Matt Cordell alias Maniac Cop med hans 10 bästa insatser i filmserien. Sorgligt nog gick skådespelaren Robert Z’Dar bort i fjol. Så vi tänder ett extra ljus för honom i år. Matt Cordell förtjänar en egen uppesittarkväll med rimstuga och yxkastning mot fånig uppesittarkändis. Här hans excellenta powertoppresentation de luxe där han presenterar sig själv för en förvånad supporter.

Reverend Peter Shayne – China Blue
Reverend Peter Shayne är en kandidat som smugit runt julgröten med sina jympaskor och sin doktorsväska och prästkrage i herrans massa år nu. Det är dags att han kliver fram i rampljuset och tar ansvar för verksamheten. Här får vi en fin presentation av Shayne, från Peeping Tom-båset (Rysarnytts äldstekår ser ni som nr 1 och 2 i båsläktaren reds. anm.) till den uppbyggliga estradpredikan på den 10 centimeter höga fotpallen och det avslutande replikskiftet mellan honom och China Blue. Jag menar, kan en jul gå snett med en sån här kille som värd? Åtminstone en gång måste han få chansen att tända juleljuset och presentera Kalle & hans vänner alt. läsa julevangeliet medan svetten rinner i pannan. En favorit i många hushåll.

Billy – Black Christmas
Ibland kan det räcka gott med en mysig och stämningsfull röst vid jul. En faderlig och trygg stämma som säger rätt saker vid rätt tid och kanske har lite knäckkok som puttrar från köket i bakgrunden. Telefonterroristen Billy i Black Christmas kanske inte är den mest faderliga i genren men hans abnorma besatthet av en kvinnoförening under julen är väldokumenterad. Finns ingen som matchar honom när det gäller obehagligt snack i luren. Ni hittar fler telefonterrorister i Rysanytts telefonterroranalys här. Och sen har vi all time high Olivia Hussey som sköter feedbacken exemplariskt i andra ändan av luren. Billy skulle sitta tryggt på vindsvåningen i ett call center-företag. Frågan är vad han skulle sälja. Mobilabonnemang utan täckning? Socialförsäkringar för utfasade? Upplysningsskrifter för religiöst indoktrinerade?

Lola Princess – The Loved Ones
Robin McLeavy som psychoprinsessan Lola Princess i The Loved Ones skulle säkert många slippa vid middagsbordet men gärna sjunga O Helga Natt i en duett fram på småtimmarna. Kanske med finstämd Bengt Feldreich-stämma. Hon får gärna ha nåt julglittrigt på sig och en Black & Decker-låda bredvid juleljuset. Många skulle sitta som fastklistrade framför TV:n och forma läpparna till kyssmun.

Frank Zito – Maniac
Häromåret såg vi Elijah ”Frodo” Wood i rollen som Frank Zito i remaken av Maniac. Både filmen och Wood var faktiskt överraskande bra. Men Wood är ingen Joe Spinell. Joe Spinells traumatiserade psykopat som charmerar och mördar damer och hallucinerar och ångestkvider i sin skabbiga ungkarlslya sätter vråldjupa spår i själen. Helt enkelt så briljant och obehagligt att man måste öppna fönstret för att vädra ut ångestdemonerna efteråt. Givetvis en alldeles underbar julvärd och stabil arvtagare till Arne Weise. Han får gärna kamma sig så hårfettet skvätter över stearinljuset samtidigt som han presenterar tv-programmen.

2016 års bubblare:

Peter Bunch/Andrew Painter – New York Ripper
Med Lucio Fulci i New York får vi förutom bestialiska mord även riktigt sinnessjukt snack i luren. Och det är här kopplingen till det svenska julfirandet kommer in. Han är nämligen som många också känner till en jävel på att imitera Kalle Anka när han ringer och terroriserar sina offer. På gränsen till skrattretande men fantastiskt obehagligt och genialt med sin fina frenesi i monologen. Givetvis en perfekt julvärd. Åtminstone som julljuständare och presentatör av Kalle Anka vid treslaget. Sen tröttnar man förmodligen på tjattret och vill ha nåt lugnande. I det här klippet får polisinspektören som jagar mördaren ett oväntat samtal när han ligger i sängen och sussar med sin nattfjäril. Lite naket får vi också.

Dr Jekyll och Mr Hyde
Vi måste så klart ha med en riktig drinkblandare på den här listan. Och vem är bättre lämpad att blanda till en bubblande magborstare framåt småtimmarna än Dr Jekyll and Mr Hyde i Spencer Tracys tappning? Vi har ju haft snapsbilden ovan som julhälsning en gång tidigare men nu är det dags att gubben kliver fram i rörligt format. Vi är många som precis som Mr Hyde behöver komma ut och få lite frisk luft och bensprattlande damer på nattkröken. Det är inte bra för hjärnan att sitta för länge på sitt rum och ägna sig åt forskning (läs spåra upp fd vintageporrstjärnor på nätet). Här ser vi hur Mr Hyde avslöjar sin hemlighet genom att ta sig en sup och förvandlas tillbaka till Dr Jekyll igen. Förbannat snyggt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: