Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ronny Mattsson 2009

Publicerad av admin 20 jan 2011: 22:16

Intervju med Peace & Love Festivalens presschef Ronny Mattsson

På måndag drar Peace & Love Festivalen i Borlänge igång. Vi har hört att Borlänge kan vara en ganska så läskig stad. Vi kollade sanningshalten i spökerierna med Festivalens presschef Ronny Mattsson. Eftersom Rysarnytt är på plats i år ville vi ju vara väl förberedda…

Rysarnytt: Bråda dagar nu?
Ronny Mattsson: Nämen tjena! Jovars, det är rätt mycket nu, men det var jag beredd på. Peace & Love är ju en av de största festivalerna i Sverige i dag och om man då inte förväntar sig jobb så vet jag inte. Alla områden är sedan länge i full gång och som presschef måste jag ha koll på det mesta som händer i organisationen. Nu sätter det igång med över 30 000 besökare och cirka 140 artister, föreläsare, nycirkus, performance och annat. Det är ett gigantiskt projekt det här men vi är redo och väldigt sugna på att köra i gång.

RN besöker festivalen i år. Några tips du vill skicka med oss?
Ronny: Passa på att ha kul, drick en öl, träffa nya kontakter, besök lite sköna spökhus och platser som finns i närheten av Borlänge, se Mötley Crüe, Henry Rollins, Opeth och fler av de andra akterna som uppträder. Det är minst sagt ett laddat program som vi bjuder på i år. Har ni möjlighet så se även debatten mellan bland annat Åsa Waldau och Abd al Haqq Kielan på måndagen under Peace & Love Forum, den del som mest fokuserar på temat och årets budskap Passion. De ska diskutera kring Passionens olika ansikten. Var även beredda på att det kommer att vara sjukt mycket folk. Vi har slagit förra årets försäljningsrekord med råge för länge sedan.

RN: Får vi ta med oss motorsågen?
Ronny: Ja, om ni befinner er riktigt långt ifrån Borlänge under festivalen. Ni kan kanske bo i Älvdalen och såga träd för er själva? Befolkningen kommer att förstå vad ni säger medan ni inte fattar ett jota av deras sköna språk/dialekt. Det är bra, då blir det mindre jidder och mer trollande/sågjobb. Skogsindustrin blöder så de behöver billig arbetskraft.

RN: Mötley Crüe mitt i Borlänge – inte illa?
Ronny: Jag säger detsamma! Det här en riktig klassiker och det kommer bli ett jäkla drag under den här spelningen. Hoppas Tommy Lee är taggad och spelar på ett roterande trumset, som han gjort förr. Man vet aldrig.

RN: Tema för festivalen i år är passion. Hur kommer besökarna att märka av det?
Ronny: De kommer att märka av det bland annat visuellt och genom Peace & Love Forum. Även på andra sätt som man märker av när man är på plats. Färgen röd kommer att ha en nyckelposition. Överlag så ligger passionen ofta i luften på festivalen. Raggfaktorn är hög. Eftersom vi är en bred festival så kan man få hugg på mormors väninna, kompisens pappa eller lillasysterns kompis. Kärleken är fri bara man är snäll och respekterar varandra.

RN: Du är själv från Borlänge, stämmer det?
Ronny: Japp. Jag är född och uppvuxen där. Där lärde jag mig gå, prata dalmål, fiska med morfar, tälja flöjtar i trä av pappa, ragga brudar och bygga grymma kojor. Jag var faktiskt lite ökänd för att vara en grymt bra byggare och idéspruta för de mest kreativa kojorna i Borlänge under mina tidiga år. Jag lärde mig också att jag inte trivdes riktigt i traditionell folkdräkt från Borlänge. Flyttade till Uppsala/Stockholm 1996 men har större delen en av min familj kvar i Borlänge fortfarande. Jag flyttade 1996 eftersom jag ville se mer av världen. I dag har jag sett världen. Det var kul.

RN: Det sägs att staden är hemsökt, att det finns en massa läskiga platser? Typ Hovgården och Skålmyra?
Ronny: Helt sant! Jag har själv besökt Skålmyra flera gånger vid midnatt när jag gick på gymnasiet. Vi hade ett lite samfund då som gjorde anden-i-glaset och besökte konstiga platser. Skålmyra var ett hus som låg långt inne i skogen och det verkar som alla som bott där tagit livet av sig. Det är en lång och mörk gångväg dit och en mycket igenväxt kuslig allé precis innan man kommer fram. Flera medium som varit där säger att det är en plats med mycket negativa energier. Huset brann ner för några år sedan men medierna känner trots detta av att detta är en plats där någonting mycket dramatiskt hänt. Det finns dock fortfarande en brunn kvar där, precis som i The Ring, och det går mycket konstiga rykten kring den. Hovgården är ett gammalt mentalsjukhus i Borlänge som sedan en tid tillbaka hyser lägenheter för vanligt folk. Flera som bor eller bott där säger sig sett konstiga saker, barn i vålnadsskepnad och allt annat möjligt som inte går att förklara. Hovgården är känt av nästan alla som bor i Borlänge.

RN: Vad tror du det beror på att det finns så många spöken just i Borlänge?
Ronny: Kanske för att folk är så livsglada att de inte vill sluta leva ens efter döden? Vi dalmasar är ena riktigt glada skitar innerst inne med en envishet utan dess like. Vi ger oss aldrig.

RN: Tror du på spöken själv?
Ronny: Under min skoltid så läste jag allt som fanns på Borlänge bibliotek kring övernaturliga händelser världen över. Jag läste samma böcker flera gånger om. Har även besökt en del spökhus och andra platser i Sverige där det spökat. Tältade en gång i tiden (faktiskt med Peace & Loves grundare Jesper Heed) vid en gammal vikingagrav där det sades spöka. Vi åkte även till Borgvattnet i Jämtland och övernattade på Prästgården där. Denna prästgård tas upp internationellt som en av de mest hemsökta platserna i Sverige. Jag sov inget den natten och var skiträdd kan jag säga och det hände lite konstiga saker som jag fortfarande inte förstår. Även Skålmyra i Borlänge tas upp i vissa böcker. Jag var skiträdd där också eftersom vi var där en gång vid midnatt en mörk höst och gick vilse och hörde en råbock i skogen som vi trodde var en människa. Har du hört en råbock en mörk höstnatt i skogen?

RN: Näpp, det har jag inte. Eller jag vet inte. Där jag kommer ifrån gör vi ingen större skillnad på råbockar och människor.
Ronny: Inte ett trevligt ljud. Jag har även intervjuat medium om deras syn på övernaturlighet med mera. Jag tror att det finns något annat men vad vet jag inte riktigt. Jag tror att jag blivit rätt skeptisk överlag under de sista åren eftersom jag har en mamma som tror på allt och inte ifrågasätter något, haha. Men jag älskar henne ändå såklart. 99,9% av så kallade övernaturliga upplevelser har en naturlig förklaring. Det är den där sista promillen som är riktigt intressant. Jag är skiträdd för den där lilla sista promillen men också fascinerad av den.

RN: Till sist… Vad skulle du bli mest förvånad över?
a) Frank Zappa kommer förbi P & L och undrar vad som är på gång
b) Att festivalen flyttas ut på sjön och blir en båttur runt Siljan
c) Att du och jag kommer att köra improvisationsteater under festivalen
Ronny: Inget av ovanstående alternativ skulle förvåna mig. Jo, förresten, det skulle förvåna mig mycket om jag inte kommer att vara helt totalt slut efter festivalen.

RN: Tack Ronny Mattsson och lycka till!
Ronny: Tack själv och skepp o´hoj! Vi ses på Peace & Love.

– Helena Bjuresäter Sjöholm

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: