Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Jonas Danielsson

Publicerad av admin 10 jul 2009: 21:26

Hallå där…

…Umeås skräckkung, Dr Jonas Danielsson, som i sommar ska producera zombiekortfilmen Björkpollen of the Dead. Filmen regisseras av Janne Widmark, som bland annat var involverad i Strandvaskaren.

Vad är det för filmprojekt och vad handlar filmen om?
-Filmen är en kortfilm som heter Björkpollen of the Dead och utspelar sig specifikt i björkarnas stad Umeå. PGA hyperallergiska reaktioner från genmanipulerad björk förvandlas snart folk till zombier… mer vill jag inte avslöja (finns i och för sig knappt nåt mer att avslöja! Ja, förutom att det blir en hel del våld..:-)

Hur drog ni igång projektet?
-På en ren impuls. Effektmakaren fick skriva manus eftersom det var just det som var det viktiga – effekterna, det vill säga mayhem 😉 Blodröd samt en del inblandade går in med pengar och budgeten ligger nära nollgränsen. Men vi har en hel hög filmkunniga och professionella människor med på projektet, så det kommer bli kungligt (på ett b-aktigt sätt ;-)!

Vad säger du om det svenska filmklimat när det gäller skräck?
-Rätt så uselt va? Görs det skräck är det ofta på amatörnivå, som i det här fallet, eller i gränslandet till annan typ av film – som t.ex. drama (exempelvis Låt den rätte komma in, Vampyrer) eller komedi (Frostbiten, Besökarna). Inget fel med det – vår kortis blir också komisk, eftersom det krävs mycket mer tid och insats att göra allvarlig skräck – men det är just allvaret som saknas i genren överlag idag. Det har ju också gjorts seriösa försök som faktiskt Strandvaskaren ju är – även om resultatet inte blev så jädra lyckat. Jag vet inte varför men antagligen har folk svårt att ge pengar till svensk skräck – vilket i sig antagligen beror på att det finns få lyckade svenska filmer. Om vi satsade lite stålar och talang på genren skulle vi absolut kunna göra schyssta skräckfilmer som känns skandinaviska. Kolla bara på norrmännen som lyckats bra med Kallt Byte (som är bästa slasherinitiativet på många år) och Död Snö var ju även den helt okej. Vi skandinaver har ingen riktig skräcktradition så det kanske är svårt att lyfta upp de lönsamma aspekterna i en skräcksatsning för en finansiär? För till syvende och sist handlar det ju om att ge tillbaka pengar till de som gått in med stålars i ett projekt. Men, som sagt, med rätt folk – alltså att de som brinner för och kan genren fick i stort sett fria händer – skulle det gå hur bra som helst!

Vad beror det växande intresset för zombier på?
-Zombien är det perfekta monstret för nutidsmänniskan. Ett driftsdrivet skal helt strippad från identitet. Bara det – i dessa tider när alla ska vara just en identitet (lyckad, framgångsrik, känd, speciell, vältrimmad, smal, ) gör våra kroppar/kroppsliga funktioner till ett hot. Under den där fernissan pumpar raseri, blod, snor, skit… Allt det vi försöker övervinna. Till skillnad från vampyren och alla andra klassiska väsen rör sig zombien längst ner, närmast den ursörja vi alla kommer ifrån. Lägg dessutom till detta att själva åsynen av en zombie påminner om att vi alla en gång ska dö och ruttna bort – något vi förtränger tills den dag vi dör – så har du ju redan där ett gäng anledningar till att konceptet funkar.

När får den premiär och kommer den att finnas tillgänglig på marknaden?
-Jadu, Björkpollen of the Dead har en oviss framtid. Förhoppningsvis kan vi trycka ett begränsat antal dvd-utgåvor med mängder av extramaterial… Men premiär får den väl på någon sorts offentlig visning här i Umeå i höst – hoppas jag.

I augusti är du tillbaka vid Umeå Universitet. Vad är det du ska göra där?
-Jag ska kolla närmare på svensk exploitation/actionfilm och hur både bilden av offer och förövare förändrats över tid 1970-2010 (om den nu har det) men framförallt hur dessa filmer mottagits av publik, recensenter och Biografbyrån. För själva mottagandet av actionfilm har nog genomgått den största förändringen denna tid med tanke på hur censuren blivit allt mindre fördömande med tiden. Jag kommer alltså att kolla på vilka som är offer och hur de presenteras samt vilka känslor själva våldsscenerna försöker framkalla hos sin publik. Jag skulle gärna göra någon slags bok om svensk exploitation, men det kommer antagligen bli ett senare projekt. I dagsläget planerar jag främst artiklar.

Vad kommer att hända med din skräckbutik Blodröd?
-Blodröd kommer att leva kvar men med minskade öppettider i den fysiska butiken i Umeå. Bloodred.se kommer att vara öppen som vanligt och komma i ny uppfräschad tappning till hösten. Förhoppningsvis kommer jag att kunna öka utbudet på nätet markant.

Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: