Under devisen Affären som Gud glömde har Umeås skräckfarbror Dr Jonas Danielsson öppnat Sveriges första renodlade butik för mer eller mindre skräckinjagande prylar i Umeå. 2006 disputerade Jonas med doktorsavhandlingen Skräckskönt vid Umeå universitet, som redogör för skräckfilmstittarnas förhållande till sina blodiga älsklingar. Jonas dyker också upp med ojämna mellanrum och lämnar odödliga avtryck på Rysarnytts recensionssidor. Nu har han alltså bytt ut universitetskatedern mot skräckfilmsdisken. Inom kort lovar han även att det ska finnas en nätbutik tillgänglig för alla som inte har möjlighet att ta sig till björkarnas stad.
Varför öppnar du en skräckbutik?
Jo, det är väl så att jag ville ha någonting att göra som kändes kul och valde det som ligger närmast hjärtat. Dessutom tror jag att det finns ett behov av en samlande butik för det mesta inom skräck. Det är en butik jag själv skulle vilja besöka. Hade jag varit tretton och gått in på Blodröd hade jag aldrig gått därifrån.
Vad säljer du för prylar?
Ja, det mesta. Jag raddar upp lite grejer jag ser på hyllorna i den lilla butiken. Film, böcker, halloweenprydnader, godis, filmfigurer (t.ex. Hare Krishna zombien, mjukis-Leatherface, Jack Skellington), masker, barnkläder, porslin (jääävulskt snygga handmålade monstertallrikar från tyskland), blodiga leksaker, smink,
diskborstar…. ouija-bräden… javafan… typ 😉
Hur ser kundkretsen ut?
Väldigt blandat än så länge. Kanske med betoning på unga pojkar i mellanstadiet(?) som står å dreglar över skräckfilmer de inte får se.
Vad har varit svårast/roligast?
Svårast är utan tvekan att hitta leverantörer. Jag vet oftast exakt vad jag vill ha – men att hitta rätt grossist för det och kirra schyssta avtal tar för lång tid. Roligast är därför, som en följd, att hitta en bra leverantör av det man vill ha.. Att få kortläsare och avtal för det var också onödigt svårt – eller tar åtminstone alldeles för lång tid.
Favoritskräckpryl i butiken?
Hmm… haklapparna är jävligt fina och den där mjukisdockan av Leatherface är snygg till tusen. Monstertallrikarna vill jag ta hem och tröjorna i mitt eget märke Fair Trade Death Wear är jag ganska stolt över.
Du försöker satsa på ekologiska varor. Går det att vara miljövänlig och rättvisekrävande när man ska sälja skräckprylar?
Det går nästan inte alls. De flesta figurer är ju till exempel gjorda i plast med flaschiga plastkartonger och antagligen oetiskt tillverkade (skulle vilja se de fackliga avtal som skrivs med de kineser som gör Jasonmasker för en spottstyver). Men det är också en del av utmaningen – om jag lyckas hålla mig vid liv vill jag producera egna grejer med schysstare villkor och material, Fair Trade Death Wear är det första steget i den idén. Coola rättvisa kläder, Dress Evil, Feel Good 😉
Kommer vi få se några fler recensioner från dig i Rysarnytt framöver?
Alltså, vad jag har förstått enligt såna där kurser och massa snack ska man ta betalt för allt man gör när man är egenföretagare. Men det känns ju samtidigt riktigt tråkigt – så visst kommer det fler recensioner från Umeå i framtiden…
Stefan Särnefält: Det tackar vi för 🙂